Szíria - Városi harcra kiképzett török alakulat érkezett Afrínba az első nagyobb települések bevétele előtt

Külföld, 2018.02.26

Kifejezetten városi harcra kiképzett török alakulat lépett be az északnyugat-szíriai Afrín kerületbe, miután a térségben január 20. óta zajló török offenzíva az első nagyobb települések bevételére készül - jelentette hétfőn a Dogan török hírügynökség.

A beszámoló szerint az alakulat a csendőrség, valamint a rendőrség különleges erőiből áll, és az Afrínnal határos Kilis és Hatay török tartományok felől hatolt be Szíriába.

A Dogan értesülése szerint az alakulatnak az lesz a feladata, hogy a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciától már "megtisztított" kistelepüléseket biztosítsa, továbbá "lakónegyedekben végrehajtandó beavatkozásokhoz csatlakozzon".

Bekir Bozdag török kormányszóvivő hétfőn az NTV török hírtelevíziónak adott interjújában jelezte, hogy a különleges erők részvételével az Olajág fedőnevű hadművelet újabb szakaszába érkezik. A harc egyre inkább áttevődik a civilek lakta területekre, ahová a megfelelő tapasztalattal rendelkezők nyomulnak majd be - mutatott rá Bozdag.

Recep Tayyip Erdogan török elnök múlt kedden azt mondta, hogy a török hadsereg a következő napokban megkezdi a szíriai kerület központi, névadó városának, Afrínnak az ostromát. Hangsúlyozta: úgy tűnhet, hogy a beavatkozás lassan halad előre, de a török haderő nem "felégetni és lerombolni" ment oda. Ankara célja egy élhető és biztonságos övezet kialakítása - szögezte le az államfő.

A török sajtó ugyanakkor azt valószínűsíti, hogy a hadműveletnek egyelőre nem Afrín város a következő célpontja, hiszen az még mintegy 7-8 kilométerre fekszik a fronttól, hanem Dzsinderesz, az első olyan nagyobb település, amelynek már a közvetlen közelébe értek a török csapatok. Az Aydinlik török ellenzéki napilap úgy tudja, hogy Dzsindereszben civilek és milicisták együttvéve jelenleg körülbelül 3-4 ezren tartózkodnak.

A hadművelet idáig Afrín peremvidékein, nehéz terepviszonyok között, erdőkkel borított hegyekben zajlott. A kormánypárti török sajtó várakozásai alapján Afrín városa felé ereszkedve, a központi sík területen a török hadsereg már a harckocsikat is be tudja vetni, és az offenzíva felgyorsul.

Binali Yildirim török miniszterelnök vasárnap egy nyilvános felszólalásában arról számolt be, hogy az offenzíva végeztével nagyjából 350 ezer - kimondottan afríni - menekült költözhet vissza Törökországból a hazájába.

Ankara azért indított hadműveletet Afrínban az YPG ellen, mert a törökországi szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek és nemzetbiztonsági fenyegetésnek tartja.

Az Anadolu török állami hírügynökség legutóbbi összesítése alapján a török haderő és a vele szövetséges Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) mérsékelt ellenzéki milícia öt hét alatt egy községet, 72 falvat, hat tanyát, 20 hegytetőt és egy bázist, összesen pedig 415 négyzetkilométert "tisztított meg az YPG terroristáitól".

A beavatkozás eddig az YPG 2059 fegyveresét "tette ártalmatlanná", és 32 török katona vesztette életét. Török sajtóbeszámolók szerint az YPG-nek mintegy 8-10 ezer tagja tartózkodik Afrín körzetben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!