TV műsor

Szíria - Washington cáfolja, hogy egy mecsetre mért légicsapást

Külföld, 2017.03.17

Cáfolta az amerikai védelmi minisztérium pénteken, hogy légicsapással lerombolt volna a szíriai Aleppó tartományban egy mecsetet az előző napon, mint azt egy civil szervezet állította.

Jeff Davis, a Pentagon szóvivője sajtótájékoztatón azt állította: a légicsapás a mecset melletti épületet érte, maga az imahely épségben maradt.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet szerint legalább 42-en meghaltak és több mint 100-an megsebesültek a légicsapásban. Az OSDH közlése szerint nem azonosított repülőgépek támadták meg a felkelők területén lévő adzs-Dzsina falu mecsetjét az ima órájában.

"A mecset továbbra is áll, viszonylag ép állapotban" - fogalmazott az amerikai szóvivő. Hozzátette: a légicsapás polgári áldozatairól Washingtonban egyelőre nincsenek pontos információk. A szóvivő a sajtóértekezleten jelenlévő újságíróknak az amerikai hadsereg által készített fotókat is bemutatott a légicsapás színhelyéről. A fotón az volt látható, hogy a mecset nem rongálódott meg, a vele szemben az utca másik oldalán álló épület azonban romokban áll. Davis hangsúlyozta, hogy az al-Kaida terrorszervezet mintegy tucatnyi tagja tartott gyűlést a mecset melletti épületben, a légicsapás őket célozta, s a "mintegy tucatnyi" terroristát likvidálták is. Jeff Davis nem nevezte meg a terroristákat, csupán annyit közölt, hogy feltételezéseik szerint néhány terrorista vezér is volt közöttük.

A légicsapás tényét a CENTCOM, a közel-keleti térségért felelős középső parancsnokság szóvivője is elismerte már csütörtökön, de hangsúlyozta, hogy a célpont nem az imaház volt, hanem a mellette álló épület, amely információi szerint az al-Kaida terrorszervezet állandó gyülekezőhelye volt. Az ügyben vizsgálat indult.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!