Szíriáról és a kurdisztáni függetlenségi referendumról kezdett tárgyalásokat az orosz és a török államfő

Külföld, 2017.09.28

Szíriáról és a kurdisztáni függetlenségi referendumról kezdett tárgyalásokat az orosz és a török államfő csütörtök este Ankarában - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Vlagyimir Putiyin munkalátogatásra érkezett a török fővárosba. Recep Tayyp Erdogan államfő az elnöki palotájában fogadta orosz hivatali kollégáját. Egyeztetésüket várhatóan késő este közös sajtótájékoztató zárja.

A tárgyalás elsődleges témái a Szíriában kialakítandó biztonsági övezetek, az észak-iraki kurdok szeptember 25-i függetlenségi népszavazása, valamint az Sz-400-as légvédelmi rakétarendszer Törökországnak történő eladásának kérdései lesznek.

Törökország és Oroszország bár ellentétes oldalon áll a szíriai konfliktusban, az asztanai béketárgyalásokon Iránnal karöltve együttes erőfeszítéseket tesznek az arab országban érvényben lévő általános tűzszünet fenntartásáért. Az egyelőre még nem tisztázott, hogy a kialakítandó biztonsági övezeteket pontosan mely államok és milyen arányban fogják ellenőrizni.

Az iraki kurdok hétfői referenduma nyomán Ankara gazdasági, diplomáciai és katonai szankciókat helyezett kilátásba Erbíllel szemben. Törökország egyebek között azzal fenyegetőzött, hogy elzárja az Észak-Irakból a ceyhani kikötőig naponta több százezer hordó olajat szállító vezetéket.

Bár Putyin és Erdogan hétfői telefonbeszélgetésük során egyetértettek mind Szíria, mind Irak területi egységének megőrzésében, a félig orosz állami tulajdonban álló Rosznyefty olajvállalat tárgyalásokat folytat az iraki kurd autonóm régió kormányzatával egy gázvezeték építéséről, amelynek révén a kurdok akár Európa nagy gázszállító partnerévé válhatnak. Ezen felül a Rosznyefty dollárszázmilliókat hitelez Erbílnek a jövőbeni olajeladások garanciájával, miután az észak-iraki Kurdisztán 2014 óta a bagdadi központi kormánytól függetlenül exportál kőolajat.

Mindemellett Oroszország és a NATO-tag Törökország szeptember közepén írta alá az Sz-400-as (Triumf) típusú orosz légvédelmi rakéták megvásárlásáról szóló szerződést, Ankara pedig már ki is fizette az előleget. Erdogan a lépést követően a NATO-tagállamokhoz címezve szavait kijelentette: Törökország maga rendelkezik arról, milyen módon szavatolja saját biztonságát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!