Szkripal-ügy - Johnson: továbbra sincs más magyarázat, mint az, hogy Moszkva a felelős

Külföld, 2018.04.12

A brit külügyminiszter szerint most már semmi kétség nem férhet ahhoz, hogy milyen hatóanyaggal mérgezték meg március elején Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynököt és lányát, Julija Szkripalt, és továbbra sincs más magyarázat a történtekre, mint az, hogy az incidensért Oroszországot terheli a felelősség.

Boris Johnson csütörtök délutáni nyilatkozata előtt nem sokkal a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) bejelentette: vizsgálata alátámasztja a brit szakértők által elvégzett azonosítási eljárás eredményét.

Az OPCW a vizsgálati jelentés nyilvános összefoglalójában nem nevezte meg konkrétan a kimutatott hatóanyagot, de a brit védelmi minisztérium Porton Downban működő biológiai és vegyi kutatóintézete az incidens után megállapította, hogy a mérgezést a Novicsok osztályba tartozó, még a Szovjetunió által kifejlesztett idegméreg-hatóanyaggal követték el.

Johnson az OPCW-jelentés közzététele utáni nyilatkozatában hangsúlyozta: a nemzetközi szervezet igazolta a brit vizsgálat eredményét, vagyis azt, hogy milyen mérgező vegyszert használtak a Szkripal és lánya elleni merényletkísérletben.

A brit külügyminiszter megerősítette, hogy a Novicsok nevű, katonai használatra is alkalmas minőségű idegméreg-hatóanyagról van szó.

Boris Johnson szerint az OPCW négy független, magas szakmai megbecsültségű külföldi laboratóriumban végeztette el a számára átadott minták azonosítási vizsgálatát, és mind a négy kutatóintézet ugyanarra az egyértelmű vegyelemzési eredményre jutott.

Mindezek alapján nem férhet kétség a felhasznált hatóanyag mibenlétéhez, és nem maradt egyéb magyarázat arra, hogy kit terhel a felelősség: csak Oroszországnak van ehhez eszköze, motivációja "és múltbeli tapasztalata" - fogalmaz csütörtöki nyilatkozatában a brit külügyminiszter.

London kezdettől fogva az orosz kormányt tartja felelősnek az incidensért, Moszkva azonban folyamatosan és határozottan tagadja, hogy köze lenne a Szkripal-ügyhöz.

Johnson csütörtöki nyilatkozata szerint a brit kormány csak azért kérte, hogy az OPCW is vizsgálja meg a méreganyag-mintákat, mert szigorúan tartani kívánta magát a vegyi fegyverekre vonatkozó nemzetközi protokollhoz, egyébként azonban soha nem voltak kétségei a Porton Down-i laboratórium szakértőinek vizsgálati eredményeivel kapcsolatban.

A brit-orosz kettős állampolgár Szergej Szkripalt - az orosz katonai hírszerzés egykori ezredesét, aki a brit külső hírszerzésnek (MI6) is dolgozott - és lányát, aki látogatóba érkezett hozzá Oroszországból a mérgezés előtti napon, március 4-én eszméletlenül találták a délnyugat-angliai Salisbury belvárosi bevásárlóközpontja előtt, egy padon.

A helyszínre elsőként érkező rendőr, Nick Bailey is mérgezést szenvedett, és sokáig súlyos állapotban kezelték, de őt már március 22-én hazaengedték a kórházból.

A hazaengedése után ismertetett rendőrségi nyilatkozatban az szerepelt, hogy a nyomozótiszt valószínűleg soha nem lesz képes korábbi normál életvitelének folytatására.

A 33 éves Julija Szkripal hétfőn távozhatott a kórházból. A Scotland Yard által a nevében szerda este közzétett nyilatkozat szerint apja még mindig súlyos állapotban van, és ő is szenved még az ellenük használt idegméreg hatásaitól.

Saját állapotát nem részletezte, de azt írta nyilatkozatában, hogy élete teljesen megváltozott az alig több mint egy hónappal ezelőtti mindennapi életviteléhez képest.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!