Szkripal-ügy - Londoni orosz nagykövet: London semmiféle tájékoztatást nem adott Moszkvának

Külföld, 2018.03.22

Oroszország londoni nagykövete szerint a brit kormány az angliai Salisbury városában március elején idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérlet óta eltelt 18 napban semmiféle hivatalos tájékoztatást nem adott Moszkvának, és mintát sem szolgáltatott Oroszországnak a felhasznált méreganyagból.

Alekszandr Jakovenko, aki a mérgezéses támadás óta először állt a nyilvánosság elé, a londoni orosz nagykövetségen tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette: mivel Nagy-Britannia nem hajlandó együttműködni Oroszországgal az ügyben, "a brit nyilatkozatoknak sincs semmi értelmük".

Jakovenko elfogadhatatlannak és teljességgel felelőtlennek nevezte, hogy Boris Johnson brit külügyminiszter előző nap helyénvalónak minősített egy olyan képviselői felvetést, amely párhuzamba állította a náci Németország fővárosában rendezett 1936-os olimpiát a nyári oroszországi labdarúgó-világbajnoksággal.

Johnson a londoni alsóház külügyi bizottságának meghallgatásán vett részt kedden. A meghallgatáson az ellenzéki Munkáspárt egyik képviselője úgy fogalmazott, hogy Putyin "ugyanúgy az országimázs javítására" kívánja felhasználni a nyári világbajnokságot, ahogy "Hitler használta az 1936-os berlini olimpiát".

Johnson a bizottsági tag felvetésére azt válaszolta, hogy "egyértelműen helyénvaló az összehasonlítás 1936-tal".

Oroszország londoni nagykövete csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette: Johnson e kijelentése "nem méltó" a brit külügyminiszter hivatalához. Alekszandr Jakovenko hozzátette: sem Boris Johnsonnak, sem másnak nincs joga sértegetni az orosz népet, és a náci Németországhoz hasonlítgatni Oroszországot, amely több mint 25 millió emberélet elvesztése árán mért vereséget a nácizmusra a II. világháborúban.

A Scotland Yard terrorellenes parancsnoksága, amely a vizsgálatot irányítja, három nappal a Salisburyben március 4-én történt mérgezés után jelentette be, hogy idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérletként kezeli az incidenst. A brit hatóságok szerint a támadás két célpontja Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese és lánya, Julija Szkripal volt.

Őket azóta is válságos állapotban kezelik Salisbury kórházában.

London Oroszországot tartja felelősnek a történtekért - Boris Johnson a minap úgy nyilatkozott, hogy "elsöprően nagy valószínűséggel" Vlagyimir Putyin orosz elnök döntött az akcióról -, Moszkva azonban tagadja, hogy köze lenne Szkripal és lánya megmérgezéséhez.

Az eset óta mindkét fél az együttműködési készség hiányával vádolja a másikat. Az incidens után London 23 - a brit hatóságok szerint hírszerzési tevékenységet folytatót - orosz diplomatát kiutasított. Moszkva nem sokkal később ugyanennyi brit diplomatát szólított fel távozásra, emellett az orosz kormány elrendelte a szentpétervári brit konzulátus bezárását, és leállíttatta Oroszország területén a világ több mint száz országában kulturális és oktatási tevékenységet folytató British Council tevékenységét.

Oroszország londoni nagykövete csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette: Theresa May brit miniszterelnök semmiféle bizonyítékot nem mutatott fel, amikor Oroszország felelősségére hivatkozva elrendelte az orosz diplomaták kiutasítását Londonból.

Jakovenko szerint a brit kormány nem hajlandó mintát szolgáltatni a brit szakértők által Novicsok néven megnevezett idegméreg-hatóanyagból Oroszországnak, és semmilyen hivatalos információt nem adott Moszkvának az ügyről. Ehelyett "hisztérikus oroszellenes médiahadjárat kezdődött" a brit sajtóban, és "bizonyítékok helyett erőteljesen megfogalmazott nyilatkozatokat hallunk a brit miniszterelnöktől" - fogalmazott a londoni orosz nagykövet.

Hozzátette: a brit kijelentéseket nem lehet fenntartások nélkül helytállónak tekinteni, mivel Nagy-Britanniában "gyászos hagyománya van a nemzetközi közösség félrevezetésének". A nagykövet ennek példái közé sorolta "a hamis ürüggyel megindított" iraki és líbiai katonai beavatkozásokat.

Jakovenko szerint London megszegte nemzetközi kötelezettségeit azzal, hogy minden információt megtagadott Moszkvától a Szkripal-ügyben, és azzal is, hogy nem enged Oroszország számára konzuli hozzáférést Julija Szkripalhoz, aki orosz állampolgár.

A Scotland Yard minapi tájékoztatásából kiderült, hogy Szergej Szkripal brit állampolgárságot kapott, miután egy kémcsere keretében 2010-ben Nagy-Britanniában telepedett le.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!