Szkripal-ügy - Megkezdődött a kiutasított orosz diplomaták hazaköltöztetése

Külföld, 2018.03.20

Megkezdődött kedden, egy nappal az egyhetes határidő lejárta előtt azoknak az orosz diplomatáknak a hazaköltöztetése, akiket a brit kormány a délnyugat-angliai Salisbury városában március elején idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérlet miatt utasított ki Nagy-Britanniából. A brit válaszlépéseket továbbra is komoly belpolitikai vita övezi.

A brit kormány múlt szerdán a londoni orosz nagykövetség 23 olyan diplomatáját szólította fel egy héten belüli távozásra, akikről megállapította, hogy hírszerzési tevékenységet folytatnak Nagy-Britanniában. London emellett felfüggesztett minden tervezett magas szintű kétoldalú diplomáciai érintkezést Oroszországgal, és ennek jegyében visszavonta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter londoni látogatásra szóló meghívását.

Theresa May brit miniszterelnök a kiutasítási döntésről és annak előzményeiről adott múlt heti parlamenti tájékoztatójában közölte, hogy a brit szakértői vizsgálat megállapítása szerint a novicsok nevű, orosz fejlesztésű, fegyverekben is használható minőségű idegmérget használták Szergej Szkripal egykori orosz katonai hírszerzőtiszt, a brit külső hírszerzés (MI6) volt ügynöke és lánya, Julija Szkripal megmérgezéséhez.

Az incidens március 4-én történt. Mindkettőjüket azóta is válságos, de stabil állapotban kezelik Salisbury kórházában.

A brit kormány hivatalos álláspontja szerint "nagyon valószínű", hogy a mérgezéses támadásért az orosz államot terheli a felelősség. Boris Johnson brit külügyminiszter minapi nyilatkozata szerint "elsöprően nagy valószínűséggel" Vlagyimir Putyin orosz elnök döntött az akcióról.

Orosz részről folyamatosan cáfolják a brit vádakat. A brit médiában megszólaltatott orosz diplomaták még a novicsok néven azonosított idegméreg-hatóanyag létezését is tagadták.

Kedden mindazonáltal költöztetőcégek zárt rakterű teherautóinak sora hagyta el a londoni orosz nagykövetség hivatalainak és rezidenciáinak otthont adó hatalmas épületegyüttes parkját, a kiutasított diplomaták és hozzátartozóik - hozzávetőleg 80 ember - pedig buszokkal távoztak a komplexumból.

Moszkva szombaton a brit intézkedéseknél szélesebb körű válaszlépéseket jelentett be. Az orosz kormány 23 brit diplomatát kiutasított, emellett visszavonta a szentpétervári brit főkonzulátus működési engedélyét, és leállíttatta Oroszország területén a világ több mint száz országában kulturális és oktatási tevékenységet folytató British Council tevékenységét.

Londonban kedden ismét fellángolt a belpolitikai vita arról, hogy a brit kormány helyesen járt-e el Oroszország felelőssé tételével.

Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője a BBC rádió kedd délutáni közéleti és hírműsorában kijelentette: Moszkva felelősségre vonása előtt "abszolút megkérdőjelezhetetlen választ" kell találni a Salisburyben használt idegméreg eredetére.

Corbyn szerint ebben az ügyben "nem szabad csípőből tüzelni", hanem meg kell várni, hogy a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakértői befejezzék a nekik átadott méreganyag-minták vizsgálatát.

Az OPCW szakemberei a brit kormány meghívására hétfőn érkeztek Nagy-Britanniába, és irányításukkal több külföldi laboratóriumban párhuzamosan vizsgálják a Salisburyben használt hatóanyagot.

Az azonosítási eljárás a brit kormány szerint legalább két hétig eltart.

Boris Johnson külügyminiszter a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap keddi kiadásában megjelent írásában azonban egyértelműen ismét Oroszországot nevezte meg a mérgezéses gyilkossági kísérlet felelősének. Úgy fogalmazott: az orosz állam ebben az ügyben is, szokásos stratégiáját alkalmazva, igyekszik "elrejteni az igazság tűjét a hazugságok szénakazlában".

Johnson szerint a Salisburyben alkalmazott módszer és eszköz azt az egyértelmű üzenetet küldi a Kremllel szembenállóknak, "hogy felkutatunk, megtalálunk és megölünk, és bár utána dühödt gúnnyal letagadjuk bűnösségünket, de a világ tudni fogja, hogy Oroszország a tettes".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!