Szkripal-ügy - Moszkva: képmutatás Washington részéről az orosz vegyi fegyverek megsemmisítésének kétségbe vonása

Külföld, 2018.08.13

Moszkva képmutatásnak tartja, hogy Washington megkísérli kétségbe vonni az orosz vegyifegyver-készletek teljes megsemmisítését - közölte hétfőn megjelentetett hivatalos állásfoglalásában az orosz külügyminisztérium.

A moszkvai diplomáciai tárca szerint az Egyesült Államok azzal, hogy alaptalanul felelősséggel vádolja Oroszországot a salisburyi incidenssel kapcsolatban, ez utóbbit olyan államként próbálja meg beállítani, amely felelőtlenül viszonyul nemzetközi kötelezettségvállalásaihoz. A dokumentum szerzői megállapították, hogy a kérdés ily módon történő felvetése "különösen képmutatónak tűnik" annak fényében, hogy az Egyesült Államok nem siet megsemmisíteni vegyifegyver-készletét, és a vegyifegyver-tilalmi egyezmény egyetlen olyan részes állama, amelynek jelentős harci méreganyagkészletei maradtak.

Az orosz minisztérium állásfoglalásában rámutatott: Washington figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy az orosz vegyifegyver-megsemmisítési programot szigorú nemzetközi ellenőrzés mellett, a vegyifegyver-tilalmi egyezménnyel teljes összhangban hajtották végre. Az amerikai külügyi tárcától kapott értesítésből - amely szerint az Egyesült Államok a Szkripal-ügy miatt augusztus 22-én újabb szankciókat fog bevezetni Oroszország ellen - az következik, hogy Washington kétségbe vonja az orosz vegyifegyver-arzenál maradéktalan megsemmisítését.

Az orosz diplomáciai dokumentum azt állította, hogy a Szkripal-ügy miatt Oroszország ellen meghirdetett szankciók veszélyeztetik a vegyifegyver-tilalmi egyezmény sérthetetlenségét, valamint a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) tekintélyét. Az állásfoglalás szerint a Egyesült Államok ismét bebizonyította, hogy semmibe veszi a nemzetközi jogrendet, és hogy a fegyverzetellenőrzés sokoldalú mechanizmusait megpróbálja saját politikai napirendje érvényesítésére felhasználni.

Moszkva felszólította Washington, hogy hagyjon fel azzal a "felelőtlen vonallal", amelynek célja a tömegpusztító fegyverek elterjedését megakadályozni hivatott rendszer egyensúlyának megbontása. Az orosz külügyminisztérium kifejezte készségét a vegyifegyver-tilalmi egyezmény, az OPCW, valamint az egész fegyverzetellenőrzési és az elterjedést gátló mechanizmus megerősítésére.

Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynök és lánya március 4-én súlyos mérgezéssel került az angliai Salisbury városának kórházába. London a merénylettel az orosz vezetést gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított. A vádak és viszontvádak nyomán a két ország kölcsönösen kiutasított 23 diplomatát. Hasonló kölcsönös retorziók történtek Oroszország és más, Nagy-Britanniával szövetséges és vele szolidáris államok között is.

Június 30-án a Salisburytől 16 kilométerre fekvő Amesburyben eszméletlenül találtak rá egy 44 éves brit nőre és egy 45 éves férfira. A Scotland Yard közölte, hogy őket is Novicsok típusú katonai idegméreg-hatóanyaggal mérgezték meg, mint Szkripalékat. Szkripalék hosszas kezelés után távoztak a kórházból, de az amesburyi mérgezés egyik áldozata, Dawn Sturgess július 9-én elhunyt.

Washington közölte, hogy augusztus 22-én az angliai mérgezések miatt le fogja állítani a kettős rendeltetésű elektronika oroszországi exportját, és kilátásba helyezte, hogy 90 nappal később újabb szankciók következnek majd, ha Moszkva nem teljesíti a vele szemben Washington által támasztott feltételeket, vagyis nem ad biztosítékot arra, hogy többé nem alkalmaz vegyi fegyvert, és nem teszi lehetővé, hogy vegyi üzemeiben ENSZ-ellenőrzést tartsanak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!