Szkripal-ügy - Theresa May telefonon fejezte ki elismerését Trumpnak az orosz diplomaták kiutasítása miatt

Külföld, 2018.03.28

Theresa May brit miniszterelnök szerdán, Donald Trump amerikai elnökkel tartott telefonbeszélgetésében örömmel nyugtázta, hogy az Egyesült Államok a Szkripal-ügy miatt kiutasított 60 orosz diplomatát.

A Downing Street szóvivőjének tájékoztatása szerint May az általa kezdeményezett beszélgetés során kifejezte azt a meggyőződését, hogy az Egyesült Államok nagyon erőteljes válaszlépést tett, és üdvözölte, hogy a nemzetközi közösség milyen széleskörű intézkedéseket jelentett be "Oroszország meggondolatlan, arcátlan viselkedésére" reagálva.

A hét eleje óta 26 ország utasított ki összesen száznál több orosz diplomatát, válaszul az angliai Salisbury városában március elején - a brit kormány szerint katonai célokra is használható minőségű idegméreggel - elkövetett gyilkossági kísérletre, amelynek célpontja Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal volt.

Nagy-Britannia már a mérgezéses incidens után néhány nappal kiutasított 23 - a brit hatóságok szerint hírszerzési tevékenységet folytató - orosz diplomatát; ők már el is utaztak Londonból.

Moszkva nem sokkal később ugyanennyi brit diplomatát szólított fel távozásra, emellett elrendelte a szentpétervári brit konzulátus bezárását, és leállíttatta Oroszország területén a világ több mint száz országában kulturális és oktatási tevékenységet folytató British Council tevékenységét.

London gyilkossági kísérletnek tartja Szkripal és lánya megmérgezését, amelyért a brit kormány hivatalos szóhasználata szerint "nagy valószínűséggel" Oroszországot terheli a felelősség.

Moszkva azonban határozottan tagadja, hogy köze lenne az ügyhöz, és többször felajánlotta együttműködését Londonnak az eset kivizsgálásában, de ehhez kézzelfogható bizonyítékokat követel a brit féltől.

Theresa May szóvivője szerdai tájékoztatóján elmondta: a brit kormányfő az amerikai elnökkel tartott telefonbeszélgetésében üdvözölte, hogy az Egyesült Államok átmenetileg mentesítette az Európai Uniót az acél- és alumíniumimportra kirótt amerikai vámok hatálya alól, és kifejezte reményét, hogy az EU és Washington kétoldalú tárgyalásain sikerül megállapodásra jutni e mentesség állandósításáról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!