Szkripal-ügy - Morawiecki szolidáris a brit kormányfővel a Moszkva elleni válaszlépéselet illetően

Külföld, 2018.03.14

Szolidaritását fejezte ki Theresa May brit kormányfővel Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerdán azokkal a válaszlépésekkel kapcsolatban, amelyeket London a Szkripal-ügyben hozott Oroszország ellen, és támogatja az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) ülésének összehívását.

Morawiecki azután tett bejegyzést a Twitter-fiókján, hogy May Oroszországot vádolta meg az angliai Salisbury városában idegméreggel elkövetett múlt heti gyilkossági kísérlet elkövetésével, ezért az ENSZ Biztonsági Tanácsa ülésének összehívását kérte, és bejelentette: London orosz diplomatákat utasít ki és felfüggeszt minden magas szintű érintkezést Moszkvával.

"Teljességgel támogatom May miniszterelnök asszony követelését, hogy sürgősen összehívják ENSZ BT-t" - áll Morawiecki üzenetében. "Lengyelország szolidaritását fejezi ki Önnel" - tette hozzá.

A nyilatkozat megjelenését követően New Yorkban bejelentették, hogy közép-európai idő szerint szerda este összeül a Biztonsági Tanács, amely meghallgatja Nagy-Britannia képviselőjének tájékoztatását az idegmérges gyilkossági kísérlet ügyében folytatott nyomozás eredményeiről.

Az ügyben szerdán nyilatkozatot adott ki Andrzej Duda lengyel elnök is, aki "az összes lengyel állampolgár és Lengyelország hatóságai nevében" szolidaritását fejezte ki Theresa May kormánya által kezdeményezett lépésekkel. Duda szerint a tetteseket azonosítani kell és meg kell büntetni. Lengyelország ebben az ügyben szorosan együtt fog működni az Egyesült Királysággal az ENSZ BT, a NATO, az Európai Unió, valamint a Vegyifegyver Tilalmi Szervezet fórumain - szögezte le a lengyel államfő.

Lengyelország január eleje óta nem állandó tagja a nemzetközi béke és biztonság felett őrködő ENSZ BT-nek. Az Egyesült Királyság és Oroszország a testület állandó, vétójoggal rendelkező tagja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!