Szkripal-ügy - Munkáspárti vezető: el kell kerülni az elhamarkodott ítélkezést

Külföld, 2018.03.16

A brit Munkáspárt vezetője az elhamarkodott ítélkezés veszélyére figyelmeztetett az angliai Salisburyben idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérlet ügyében.

Jeremy Corbyn a The Guardian című baloldali brit napilap pénteki kiadásának véleményrovatában megjelent cikkében hangsúlyozza: nincs senki Nagy-Britanniában, akit ne borzasztana el Szergej Szkripal egykori orosz kettős ügynök és leánya, Julija Szkripal múlt heti barbár megmérgezése katonai célokra kifejlesztett idegméreggel.

A legnagyobb baloldali brit parlamenti erő vezetője szerint azonban a brit közvélemény jogos elvárása, hogy politikai vezetői "hűvös fejjel, kimért válaszlépésekkel" reagáljanak a történtekre, mert a rendőrség által összegyűjtött bizonyítékokat "rohanvást megelőző, felhevült parlamenti légkörben" meghozott döntések sem az igazságszolgáltatást, sem Nagy-Britannia nemzetbiztonsági érdekeit nem szolgálják.

Theresa May miniszterelnök a hét elején, a londoni alsóház képviselőit tájékoztatva jelentette be, hogy a brit szakértői vizsgálat megállapítása szerint az elkövetők orosz fejlesztésű, fegyverekben is használható minőségű idegmérget használtak Szkripalnak, az orosz katonai hírszerzés volt ezredesének, a brit külső hírszerzés (MI6) egykori ügynökének és lányának a megmérgezéséhez. May közölte: a brit kormány "nagyon valószínűnek" tartja, hogy a támadás mögött Oroszország áll.

A mérgezéses gyilkossági kísérletre válaszul a brit kormány kiutasította a londoni orosz nagykövetség 23 olyan diplomatáját, akikről megállapította, hogy hírszerzési tevékenységet folytatnak Nagy-Britanniában, emellett felfüggesztett minden tervezett magas szintű kétoldalú diplomáciai érintkezést Oroszországgal.

Jeremy Corbyn pénteki írásában azonban hangsúlyozta: parlamenti képviselőként eltöltött eddigi évei alatt túl sokszor tapasztalta, hogy nemzetközi válságok idején "a tiszta gondolkodás helyett az érzelmek és az elsietett ítélkezések kerekedtek felül".

A Munkáspárt vezetője szerint például az iraki háború káoszához is hibás hírszerzési adatok vezettek, elsöprő politikai támogatottsága volt a brit parlamentben a líbiai katonai beavatkozásnak, amely azután szintén elhibázottnak bizonyult, a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások után elkezdett afganisztáni háború pedig a mai napig dúl, miközben a terrorizmus az egész világon szétterjedt.

Corbyn közölte: egyetért Theresa May azon megítélésével, hogy a mérgezéses gyilkossági kísérletért vagy az orosz államot terheli a felelősség, vagy Moszkva elveszítette ellenőrzését az idegméreg-hatóanyag felett, lehetővé téve, hogy az valaki más kezére jusson.

A munkáspárti vezető szerint ez utóbbi esetben nem zárható ki olyan "orosz maffiajellegű csoportok" érintettsége, amelyek megvetették lábukat Nagy-Britanniában.

Hozzátette: a bizonyítékokra támaszkodva kell megítélni, hogy az orosz hatóságokat milyen felelősség terheli.

Corbynt a héten súlyos bírálatok érték, amiért a Szkripal-ügyben nem állt ki egyértelműen a konzervatív párti kormány intézkedései mellett, és a felmérések azt mutatják, hogy a közvélemény többsége is Theresa May mögött sorakozott fel ebben az ügyben.

A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov a The Times című konzervatív napilap megbízásából elvégzett vizsgálatában kimutatta, hogy a britek 73 százaléka Oroszországot tartja felelősnek a mérgezéses támadásért, és csak 5 százalékuk gondolja, hogy nem Moszkva állt a gyilkossági kísérlet mögött.

A válaszadók 53 százaléka helyesli Theresa May miniszterelnök válaszintézkedéseit, Jeremy Corbyn reakcióját ugyanakkor alig 18 százaléknyian támogatják.

A The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap meg nem nevezett magas rangú hírszerzési forrásokat idézve pénteken azt írta: a biztonsági szolgálatok arra a meggyőződésre jutottak, hogy az idegmérget Julija Szkripal poggyászába csempészhették be. A volt kettős ügynök lánya március 3-án érkezett repülővel Nagy-Britanniába, hogy meglátogassa apját, és mindketten másnap lettek rosszul.

A lap szerint a brit elhárítás (MI5) most már abból a feltételezésből indul ki, hogy a méreggel Julija Szkripal valamely becsomagolt személyes holmiját - ruházatát, kozmetikai cikkeit, apjának szánt ajándékait - itathatták át az elkövetők, akik valószínűleg be sem tették a lábukat Nagy-Britanniába, és így rendkívül nehéz lesz azonosításuk.

Hivatalos forrásból ezt az értesülést nem erősítették meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!