Szlovák belpolitikai válság - Lecserélte belügyminiszter-jelöltjét a kormánykoalíció

Külföld, 2018.03.20

Lecserélte belügyminiszter-jelöltjét a három párti szlovák kormánykoalíció kedden, miután Andrej Kiska államfő megtagadta annak az új összetételű kormánynak a kinevezését, amelynek névsorát hétfőn adta át az elnöknek Peter Pellegrini - ezt maga a kormányalakítással megbízott miniszterelnök közölte a koalíciós pártok vezetőinek tanácskozása után.

Az új belügyminiszter-jelölt Tomás Drucker eddigi egészségügyi miniszter.

Andrej Kiska kedden - az 1993-ban önállóvá vált Szlovákia történetében példátlan módon - megtagadta a kormányalakítással megbízott miniszterelnök által előterjesztett kabinet kinevezését, és péntekre új kormánynévsort kért. Kiska döntését a leendő kabinet összetételével indokolta, és utalt arra, hogy a belügyminiszteri posztra javasolt pártonkívüli jelölt, Jozef Ráz korábbi egészségügyi államtitkár kinevezésével lehet elégedetlen. Szlovákiában egyelőre megoszlanak a nézetek arról, hogy az államfőnek van-e joga megtagadni a parlamenti többséggel rendelkező koalíció által jelölt kabinet kinevezését.

Peter Pellegrini reményét fejezte ki, hogy Kiska lépése nem válik olyan precedensé, amelynek alapján az elnök nem fogja tiszteletben tartani a választásokon kialakult parlamenti többséget.

Hozzátette: a kormánykoalíció mindent meg akar tenni a közvélemény megnyugtatására, ezért úgy döntöttek, már szerdán módosított kormánynévsort terjesztenek az elnök elé.

Pellegrini elmondta: az új listán a belügyminiszteri poszt várományosaként Tomás Drucker eddigi egészségügyi miniszter szerepel majd, az egészségügyi minisztérium vezetésével pedig a tárca eddigi államtitkárát, Andrea Kálavskát bízzák meg. Hozzátette: a változtatások nem érik majd meglepetésként Kiskát, mert azok mibenlétéről időközben tájékoztatták.

A módosított kormánylistán a hétfőn ismertté vált többi jelölt személye - vagyis a kulturális és az igazságügyi tárca vezetői, illetve a befektetésekért felelős miniszterelnök-helyettes posztjának várományosának személye - nem változik. A módosított listát szerda délelőtt kézbesíti Pellegrini az elnöknek, akinek ezt követően be kellene jelentenie, mikor nevezi ki az új kormányt. Pellegrini hangsúlyozta: bízik benne, hogy ez mielőbb megtörténik, s legkésőbb péntekig fel is áll az új kormány.

Az államfő döntése nem volt teljesen váratlan, mivel hétfőn egy nappal elhalasztotta döntését. Andrej Kiska, aki elnökké való kinevezése óta a múlt csütörtökön lemondott szociáldemokrata kormányfő, Robert Fico politikai ellenlábasának számított, mostani lépésével gyakorlatilag nyitva hagyta az Irány - Szociáldemokrácia, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és a Most-Híd alkotta hármas koalíció távozásának és egy előrehozott választás kiírásának a lehetőségét.

Az előrehozott választásokra egyébként először maga Andrej Kiska tett javaslatot. Ezt Robert Fico még kormányfőként a demokratikus parlamenti választási eredmények megtagadásának nyilvánította, az újságíró-gyilkosság után történteket pedig többször az állam teljes destabilizációjára tett olyan kísérlet részének nevezte, amelynek "a forgatókönyve nem Szlovákiában íródott."

Kiska a kabinet kinevezésének elutasítása után az elnöki palotában fogadta, és köszönetet mondott azoknak a "civil aktivistáknak", akik az elmúlt hetekben többször több tízezres tüntetést tartottak szlovákiai városokban a kormány lemondását, majd Robert Fico pártjának a közéletből távozását követelve.

Kiska döntését üdvözölte a szlovák parlament két legnagyobb ellenzéki pártja, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS), illetve az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) csoportosulás, amelyek a szlovák belpolitikai válság legerősebb politikai hangadói.
A két párt közölte, hamarosan előterjeszti az előrehozott parlamenti választásokról szóló törvényjavaslatát. Ez úgynevezett alkotmányos törvény, a jóváhagyásához 90 voks szükséges a 150 fős pozsonyi törvényhozásban, ahol a kormánykoalíciónak 78 képviselője van. A jogszabály elfogadására csak akkor lenne esély, ha a hármas kormánykoalícióból annak legalább két pártja kilépne, de erre szinte semmi esély.

Szlovákiában azután robbant ki belpolitikai válság, hogy február végén gyilkosság áldozatává vált Ján Kuciak tényfeltáró újságíró és élettársa. Kuciak, akit feltehetően munkájával összefüggésben öltek meg, Szlovákiában megtelepedett egyes olasz vállalkozók állítólagos kormányközeli kapcsolatairól cikkezett. Az ország függetlenné válása óta először fordult elő, hogy újságírót feltehetően a munkája miatt öltek meg Szlovákiában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!