Szlovák parlamenti elnök: csak egy erős EU lehet partnere a nagyhatalmaknak

Külföld, 2018.10.04

Csak egy erős Európai Unió lehet a partnere az olyan nagyhatalmaknak, mint az Egyesült Államok, Oroszország vagy Kína - jelentette ki Andrej Danko, a szlovák parlament elnöke csütörtökön a közép-morvaországi Kromerízben, a cseh, a szlovák és az osztrák parlament elnökének találkozója után tartott sajtótájékoztatón.

Az úgynevezett slavkovi hármas parlamenti vezetői egybehangzóan hangsúlyozták, hogy a jövőben szükség van az Európai Unión belüli együttműködés megerősítésére, s egyben nyilvános társadalmi vitára van szükség az EU jövőjéről.

Andrej Danko szerint a tanácskozás résztvevői elsősorban a jelenlegi szlovák visegrádi elnökséggel, valamint az osztrák európai uniós elnökséggel foglalkoztak.

"A V4-ek számunkra nem az Európai Unió alternatívája, és soha nem is lesz az. Európa szerves részének érezzük magunkat, és igyekezetünk célja Európa megerősítése" - jelentette ki Danko, aki a visegrádi csoportot "a közös érdekek pragmatikus platformjának tekinti". Dankónak meggyőződése: az EU számára nincs más út, mint a tagállamok együttműködésének megerősítése és az összetartás.

"Ez az EU globális versenyképessége megtartásának kulcsa. Csak egy erős EU lehet partnere az olyan nagyhatalmaknak, mint az Egyesült Államok, Oroszország és Kína" - húzta alá a szlovák parlament elnöke.

Radek Vondrácek, a cseh képviselőház elnöke azt mondta, hogy a találkozó legfőbb célja az érintett közép-európai országok együttműködésének megerősítése volt. "Most erre ideális lehetőségünk van, hiszen Ausztria jelenleg az Európai Unió, Szlovákia pedig a V4-ek soros elnöke. Kölcsönösen támogatnunk kell egymást, és közösen védenünk kell az érdekeinket" - szögezte le a cseh képviselőház elnöke.

Wolfgang Sobotka, az osztrák képviselőház elnöke kijelentette, hogy az osztrák uniós elnökség egyik legfőbb célja az európai biztonság megerősítése és az illegális migráció ellen küzdelem.

A cseh sajtó által "slavkovi háromszögnek" (S3) nevezett csoportot Csehország, Szlovákia és Ausztria hozta létre 2015 januárjában a kormányfők találkozóján a dél-morvaországi Slavkovban (régi nevén Austerlitz). A három ország kormányfője akkor megegyezett, hogy szorosabb szomszédsági együttműködést alakítanak ki regionális gazdasági kérdésekben, elsősorban a közlekedési infrastruktúra területén, valamint európai uniós témákban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!