Szlovák választások - Az első részeredmények szerint az ellenzéki OLaNO vezet

Külföld, 2020.03.01

Az első részeredmények szerint, 29,65 százalékos feldolgozottság mellett a jelenlegi parlamenti ellenzék második legerősebb pártja, a jobboldali Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) vezet a szlovákiai parlamenti választáson, orrhosszal megelőzve a leköszönő kormány legerősebb pártját a Robert Fico vezette, Irány - Szociáldemokráciát (Smer-SD).

A szlovák statisztikai hivatal (SÚSR) adatai szerint a választási jegyzőkönyvek közel 30 százalékának feldolgozása után az Igor Matovic vezette OLaNO a voksok 23,6 százalékát kapta. Ez a kimagasló eredmény meglepetésnek számít, tekintve, hogy a felmérések rendszerint csaknem 10 százalékponttal kevesebbre mérték.

A leköszönő kormány legerősebb pártja a Robert Fico vezette, baloldali Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) a már összeszámolt szavazatok 21,02 százalékát kapta meg.

Az első részeredmények szerint a választáson induló 24 politikai csoportosulásból hat jut be a pozsonyi törvényhozásba. A választás részvételi aránya az előzetes adatok szerint 64 százalékos volt, ami némileg magasabb, mint a felmérésekben jósolt, ugyanakkor nem kiemelkedő.

A közel harminc százalékos feldolgozottság mellett a harmadik helyen az önmagát nemzeti, keresztény és szociális értékek mentén meghatározó radikális párt a Kotleba - Mi Szlovákiánk Néppárt (Kotleba - Ludová strana Nase Slovensko) áll az összeszámolt voksok 8,97 százalékával. A negyedik hely a Boris Kollár vállalkozó vezette jobbközép irányultságú Család Vagyunk (Sme rodina) párté a voksok 8,79 százalékával. Az ötödik helyre a részeredmények szerint a jelenleg parlamenten kívüli Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) futhat be a voksok 5,12 százalékával. Ugyancsak bejut a pozsonyi törvényhozásba a két új, parlamenten kívüli liberális pártból álló koalíció, a Progresszív Szlovákia (Progresívné Slovensko) és az Együtt - Polgári Demokrácia (Spolu - obcianská demokracia) alkotta tandem, amely 5,08 százalékon áll.

A szlovák parlamenten kívül maradhat viszont az előző államfő, Andrej Kiska centrista liberális pártja, az Emberekért (Za ludí), amely eddig a voksok 4,73 százalékát szerezte meg. Szintén kívül maradhat a parlamenten a jelenlegi törvényhozás legerősebb ellenzéki pártja, Richard Sulík klasszikus liberális pártja, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) is, ők egyelőre 4,64 százalékon állnak. A részeredmények szerint a pozsonyi parlamenten kívül rekedhet még a jelenlegi kormánykoalíció második legerősebb pártja, az Andrej Danko vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) is, ők az eddig összeszámolt voksok 3,6 százalékával a tizedik helyen vannak.

Az adatok 30 százalékos feldolgozottsága mellett sem a Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) néven indított közös magyar lista, sem pedig Bugár Béla szlovák-magyar vegyes pártja a Most-Híd nem jut be a pozsonyi törvényhozásba. Az MKÖ az eddig feldolgozott voksok 3,91 a Most-Híd pedig 2,28 százalékát szerezte meg.

A parlamenti választás nem hivatalos végeredményei a hajnali órákban lehetnek ismertek, a hivatalos végeredményt már a nap folyamán közzéteszik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!