Szlovák választások - Lemondott a parlamenten kívül rekedt liberális koalíció vezérkara

Külföld, 2020.03.02

Bejelentették lemondásukat hétfőn a szlovákiai választásokon parlamenten kívül rekedt kétpárti liberális koalíció, a Progresszív Szlovákia (Progresívné Slovensko) és az Együtt - Polgári Demokrácia (Spolu - obcianská demokracia) tandemének vezetői.

A két új, parlamenten kívüli liberális párt alkotta választási koalíció a szombati voksoláson a szavazatok 6,96 százalékát szerezte meg, s mivel a választási törvény a pártszövetségek esetében 7 százalékos küszöböt ír elő, a tandem nem jutott be az új szlovák törvényhozásba. A liberális koalíció bukása sokakat váratlanul érintett, mert támogatottságát a felmérésekben többször az általuk elért eredmény több mint duplájára mérték.

Michal Truban, a szövetség erősebb tagjának, a korábban Zuzana Caputová jelenlegi államfő által vezetett Progresszív Szlovákiának az elnöke hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette: pártjuk néhány héten belül közgyűlést tart, ő pedig az elért eredményekre tekintettel, lemond posztjáról, de a pártból nem távozik.

A koalíció másik tagjának, az Együttnek az elnöke, Miroslav Beblavy és alelnöke, Jozef Mihál is bejelentette távozását. A korábban már számos pártot megjárt Beblavy egyúttal bejelentette azt is, hogy nemcsak pártelnöki posztjáról mond le, de végleg távozik a politikából.

Az Együtt leköszönő elnöke kérdésre elmondta azt is, hogy a két párt nem folytatja az együttműködést a továbbiakban.

A szombati parlamenti választáson az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű jobboldali ellenzéki mozgalom győzött, a voksok 25,02 százalékát megszerezve. Az új összetételű pozsonyi törvényhozásba hat párt jutott be.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!