Szlovák újságíró-gyilkosság - A Most-Híd szerint távoznia kellene a belügyminiszternek

Külföld, 2018.03.01

Robert Kalinák belügyminiszternek le kellene mondania, ám a helyzet csillapítása érdekében elsőként Robert Fico pártjának kell lépnie - jelentette ki Bugár Béla, a szlovák hármas kormánykoalíció legkisebb pártjának, a Most-Hídnak az elnöke csütörtökön, miután a vegyes párt kibővített elnökségi ülést tartott azzal összefüggésben, hogy a meggyilkolt újságíró ügyére hivatkozva a párton belül is erősödtek a belügyminiszter távozását követelő hangok.

Bugár Béla elmondta: pártján belül többségi az a vélemény, hogy Robert Kalináknak távoznia kellene, de a helyzet csillapítása érdekében elsőként a legerősebb kormánypártnak, a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokráciának (Smer-SD) kell lépnie, s annak alapján foglal majd állást a Most-Híd is, amelyben ilyen kérdésekről az Országos Tanács, a párt széles körű döntéshozó testülete mondja ki a végső szót.

A szlovák kormánykoalíción belül azután alakult ki bizonytalanság, hogy Marek Madaric (Smer-SD) kulturális miniszter, Ján Kuciak oknyomozó újságíró és barátnője meggyilkolására hivatkozva, szerdán lemondott posztjáról. A helyzetet tovább élezte, hogy a Most-Híd által állított igazságügyi miniszter, az erőteljesen liberális nézeteiről ismert Lucia Zitnanská nem cáfolta azt az újságírói felvetést, hogy ő is fontolgatja lemondását.

Nem sokkal ezután kezdett a pozsonyi sajtó arról írni, hogy a Most-Hídnak ki kellene lépnie a kormánykoalícióból, és ezzel egyidejűleg erősödtek fel a vegyes párton belül a belügyminiszter távozását követelő hangok. Csütörtökön a felvetéssel összefüggésben már a Most-Híd több - nem vezető - politikusa is az ellenzék szóhasználatával élve reagált, egyikük ugyancsak a belügyminiszter és a rendőrfőkapitány távozását követelve.

A kialakult helyzet miatt csütörtök délután összeült a koalíciós tanács is, ám a tanácskozás végeztével a résztvevők nem nyilatkoztak a sajtónak. A Most-Híd a koalíciós tanács után tartotta kibővített elnökségi ülését, amelytől egyes ellenzéki szereplők a vegyes párt a kormánykoalícióból való kilépését remélték.

Az ülésen született döntés, amelyet Bugár Béla ismertetett, részint pilátusi válasz ("mosom kezeimet"), hiszen azzal úgymond a legerősebb kormánypárt térfelére dobták a labdát, vagyis Robert Fico kezébe tették a koalíció jövőjéről hozandó döntést. Másrészt viszont a döntés - amellett, hogy nyomon követhető benne a kormányon maradás igénye és szándéka - segít "megőrizni a párt arcát", és így biztosítékként szolgálhat egy leendő koalíció megalakításánál.

A Most-Híd elnöke nem pontosította, hogy meddig hajlandóak várni Ficóék döntésére, azt azonban egyértelművé tette, nem érzi úgy, hogy a kialakult helyzet miatt az egész kormányt fel kellene áldozni. Bugár ugyanakkor úgy vélekedett: növelni kell a meggyilkolt újságíró ügyében folytatott nyomozás "hitelességét", és ezzel összefüggésben sürgette, hogy vonjanak be a vizsgálatba külföldi résztvevőket is. Rámutatott: ha ehhez meg kell változtatni a jelenleg érvényes vonatkozó szlovák törvényeket, ők készek támogatni azt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!