Szlovák újságíró-gyilkosság - Fico: az ellenzék a hatalom megszerzésre akarja felhasználni a gyilkosságot

Külföld, 2018.02.28

Politikai eszközzé vált két ember halála az ellenzék kezében, amely azt arra akarja felhasználni, amire egyébként nem képes, a hatalom megszerzésére - jelentette ki Robert Fico, szlovák kormányfő Pozsonyban az esti órákban tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján.

A kérdések lehetősége nélkül megtartott rendkívüli sajtótájékoztatón Robert Fico a parlamenti ellenzék egyes pártjainak és a sajtónak arra a masszív nyomásgyakorló kampányára reagált, amely gyakorlatilag közvetlenül a Nagymácséden (Velká Maca) vasárnap felfedezett kettős gyilkosság hétfői rendőrségi bejelentése után indult meg Szlovákiában. A tényfeltáró cikkek írásával - jórészt adócsalási és ingatlanspekulációs ügyekkel - foglalkozó Ján Kuciakot vasárnap barátnőjével együtt holtan találta családi házukban a rendőrség, amely a kettős gyilkosság elkövetésének körülményei alapján azt feltételezi, hogy a férfit munkájával összefüggésben gyilkolhatták meg.

Az újságíró utolsó, befejezetlen írásában - amelyet szerdán Kuciak volt szerkesztősége az aktuality.sk hírportál mellett több más média is megjelentetett - az olasz calabriai maffiához, a 'Ndranghetához állítólag közel álló személyek Szlovákiában való megjelenésével, ott végzett gazdasági tevékenységével illetve kapcsolati hálózatukkal és politikai kötődéseikkel foglalkozik. Az írás az utóbbiak között említ különböző Robert Fico kormánypártjához közel álló és annak tartott személyeket is. A kettős gyilkossággal összefüggésben a pozsonyi törvényhozás két legnagyobb ellenzéki pártja a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) illetve az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom ismételten távozásra szólította fel Robert Kalinák, szlovák belügyminisztert és az országos rendőrfőkapitányt, Tibor Gaspart, a parlamenten kívüli Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) pedig a belügyminiszter és Robert Fico kormányfő távozását követelte. Az OLaNO szervezésében szerdán kora este egy - néhányszáz fős részvételű - "gyászmenetet" is tartottak Pozsonyban, ennek résztvevői a kormánypalotához mentek, ahol a rendezvényen résztvevő ellenzéki politikusok megismételték korábbi követeléseiket.

"Az ellenzék számára két ember halála politikai eszközzé vált, olyanná, amellyel ki akarja hajtani az embereket az utcára, hogy megszerezze a hatalmat. Arra ugyanis nem képes, hogy demokratikus parlamenti választásokon szerezze meg" - szögezte le Robert Fico szerda esti rendkívüli sajtótájékoztatóján. Megjegyezte: az ellenzéknek, amely 2006 óta nem tudott egy választást sem megnyerni, nincs szüksége bizonyítékokra, mivel nyomozónak, ügyésznek és bírónak érzi magát egy személyben. Hangsúlyozta: az ilyen stílusú politizálásnak nem lehet más eredménye, mint a társadalom destabilizálása és az állam szétverése.

A szlovák kormányfő - aki korábban már többször is felszólította az ellenzéki pártokat, hogy ne éljenek vissza a tragédiával, s ne próbáljanak belőle politikai tőkét kovácsolni - szerdán azt mondta: mindenkit biztosít arról, hogy a bűnüldöző szervek mindent megtesznek a bűncselekmény felgöngyölítése érdekében, mert az az áldozatok hozzátartozóin kívül az ország számára is rendkívül fontos.

Ugyancsak az esti órákban tájékoztatta a sajtót a kettős gyilkosság ügyében folyó nyomozás fejleményeiről Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány. Elmondta: bár a rendőrség továbbra is elsődlegesen az olasz állampolgárokkal összefüggő nyomozati szálat követi, a nyomozás során előállítottak két kábítószeres bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható személyt is, akiknél fegyvert és nagyobb mennyiségű kábítószert is találtak és akikről úgy tudják, hogy a múlt héten pénteken arról egyezkedtek, hogy fegyverekkel mennek Nagymácsédra.

A tényfeltáró újságíró meggyilkolása okozta közfelháborodás illetve a tragédia a sajtó és az ellenzéki pártok általi erőteljes tematizálása, szerdára rendkívül feszült politikai hangulatot alakított ki Szlovákiában. Ezt jól érzékelteti, hogy szerdán az újságíró és élettársa meggyilkolására hivatkozva jelentette be lemondását Marek Madaric kulturális miniszter, péntekre pedig több szlovákiai városban újabb felvonulásokat jelentettek be a meggyilkolt újságíró emlékére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!