Szlovák újságíró-gyilkosság - Külföldön és belföldön is egyre nagyobb hullámokat vet a Kuciak-ügy - HÁTTÉR

Külföld, 2018.03.01

Szlovákiában és külföldön is egyre nagyobb hullámokat vet Ján Kuciak tényfeltáró újságíró és élettársa meggyilkolásának ügye, amely miatt Pozsonynak külföldről érkező kritikák tömege mellett a kormánykoalíción belül kialakult bizonytalansággal is meg kell birkóznia.

Azt, hogy a kormánynak az ellenzéki pártok és - a nagyrészt külföldi kézben lévő szlovákiai sajtó - fokozódó nyomása mellett egyre erőteljesebb kritikával kell szembesülnie külföldről is, jól érzékeltette az országos rendőrfőkapitány csütörtöki nyilatkozata. Tibor Gaspar fontosnak tartotta cáfolni azokat a sajtóközléseket, amelyek szerint az újságíró-gyilkosság ügyében a szlovák rendőrség elzárkózna a külföldi bűnüldöző szervektől kapott nagyszámú segítségnyújtási felajánlástól. Erről azután beszélt, hogy két kelet-szlovákiai városban magánházakban és cégeknél tartott razzia során a rendőrség hét személyt vett őrizetbe, köztük azt az Antonino Vadalát is, akinek neve a meggyilkolt újságírónak a kalábriai 'ndrangheta maffiához állítólag közel álló személyek szlovákiai megjelenésével, ott végzett gazdasági tevékenységükkel, illetve kapcsolati hálózatukkal és politikai kötődéseikkel foglalkozó cikkében többször is megjelenik. Gaspar az együttműködési szándék bizonyítékaként rámutatott: amellett, hogy kapcsolatba léptek a cseh és az olasz bűnüldöző szervekkel és az Europol szakértőivel, már az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és az Egyesült Királyság is felajánlotta segítségét.

A tényfeltáró újságíró meggyilkolásának ügyét külföldről a bűnüldöző szerveken kívül is megkülönböztetett figyelemmel követik. Ezt mutatja az is, hogy csütörtökön több ország - köztük Németország, az Egyesült Államok, Kanada, Franciaország és az Európai Bizottság - pozsonyi külképviseletéről is részt vettek azon a gyertyagyújtással egybekötött tiszteletadáson, amelyet Ján Kuciak és élettársa emlékére tartottak a 89-es rendszerváltoztatás emblematikus helyszínén, a pozsonyi Szlovák Nemzeti Felkelés terén. Ugyanerről a helyszínről indult szerdán az az - egyik ellenzéki párt szervezésében megtartott, néhány száz fős, de egyes sajtóközlésekben többezresnek minősített - gyászmenet is, amely a kormánypalota előtt ért véget, s amelynek egyes résztvevőinél Robert Fico kormányfő távozását követelő jelszavakat tartalmazó transzparenseket lehetett látni.

Az újságíró-gyilkosság mellett az aktuality.sk portálon szerdán közzétett tényfeltáró írás egyes állításai iránt is fokozódó érdeklődés mutatkozik, már az Európai Bizottság (EB) is foglalkozik vele. A terjedelmes cikk - amelynek információgazdagsága többéves adatgyűjtésre enged következtetni - Szlovákiában letelepedett olasz állampolgárok mezőgazdasági üzleti tevékenységével összefüggésben állítólagos uniós agrártámogatásokkal kapcsolatos visszaélésekről is említést tesz. A szlovákiai sajtóközlésekre történetében először reagáló EB ezekre az állításokra hivatkozva - már a csütörtöki razzia előtt - levélben szólította fel az uniós agrártámogatásokért felelős szlovák ügynökséget (PPA), hogy adjon magyarázatot a felmerült gyanúra. A közlésekre még korábban reagált Günther Oettinger uniós költségvetési biztos is, aki a Die Welt című német lapnak adott interjújában "elképzelhetőnek" nevezte a visszaéléseket, és az ügy "alapos" kivizsgálását ígérte.

Ennél kevésbé tartja jelentősnek a 14 évvel ezelőtti eseményekig visszanyúló cikk közléseit Radovan Baránik, aki a téma szakértőjeként az aktuality.cz hírportálnak azt mondta: meggyőződése, hogy nincs összefüggés az olasz maffia ügye és Kuciak meggyilkolása között, hiszen az utóbbi írásában szereplő adatok egy része már évek óta ismert volt. Ezért értelmetlennek tartja, hogy valaki emiatt rendelt volna meg egy "drága és logisztikailag igényes gyilkosságot", ráadásul úgy, hogy még egy második ember is meghaljon.

Közben Pozsonyban - a tényfeltáró újságíró meggyilkolása okozta közfelháborodás, illetve a tragédiának a sajtó és az ellenzéki pártok általi erőteljes tematizálása eredményeképpen - a napokban kialakult rendkívül feszült politikai hangulat csütörtökön még tovább fokozódott. Ennek egyik oka, hogy a sajtóban több olyan spekuláció jelent meg, miszerint a hármas szlovák kormánykoalíció legkisebb pártjának, a Bugár Béla vezette Most-Hídnak ki kellene lépnie a kormányból. Ezek a találgatások Marek Madaric kulturális miniszter lemondása után, azt követően kaptak lábra, hogy a Most-Hídhoz tartozó Lucia Zitnanská igazságügyi miniszter - aki a vegyes párt erőteljesen liberális nézeteiről ismert szlovák alelnöke, és Bugár Béla pártjába való belépését megelőzően már több kormányban is vállalt szerepet - nem válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy fontolgatja-e lemondását. Csütörtökön a felvetéssel összefüggésben a vegyes párt több - nem vezető - politikusa is az ellenzék szóhasználatával élve reagált, egyikük ugyancsak a belügyminiszter és a rendőrfőkapitány távozását követelve.

A kialakult helyzet miatt csütörtök délután összeült a koalíciós tanács is, ám a tanácskozás végeztével a résztvevők nem nyilatkoztak a sajtónak. A koalíciós tanács után elnökségi ülést hirdetett meg a Most-Híd, ennek kimenetele egyelőre kérdéses.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!