Szlovák újságíró-gyilkosság - Szabadlábra helyezték az üggyel összefüggésben őrizetbe vett embereket

Külföld, 2018.03.03

Szabadlábra helyezte a rendőrség azt a hét embert, akit Ján Kuciak tényfeltáró újságíró meggyilkolásának ügyével összefüggésben vettek őrizetbe - erősítette meg a szlovák országos rendőr-főkapitányság sajtóosztálya szombaton.

Csütörtökön két kelet-szlovákiai városban, Nagymihályban (Michalovce) és Tőketerebesen (Trebisov) több helyszínen tartott razziát a rendőrség, és őrizetbe vett hét, Szlovákiában letelepedett - sajtóközlések szerint az országban jelentős mezőgazdasági üzleti érdekeltségekkel rendelkező - olaszt. A részben családi kapcsolatban álló személyek közül többről tett említést Ján Kuciak az utolsó, már halála után megjelent cikkében, amelyben a calabriai 'ndrangheta maffiához állítólag közel álló személyek szlovákiai megjelenésével, ott végzett gazdasági tevékenységükkel, illetve kapcsolati hálózatukkal és állítólagos politikai kötődéseikkel foglalkozott.

A nyomozati szervek a rendelkezésükre álló 48 órás határidőn belül ellenőrizték az őrizetbe vett személyekkel kapcsolatos felvetéseket, majd szabadlábra helyezték őket - közölte szombaton a szlovák rendőr-főkapitányság szóvivője. Hozzátette: közelebbi információkat az ügyet felügyelő ügyész döntése alapján nem hoznak nyilvánosságra.

Az újságíró és élettársa, Martina Kusnírová holttestét vasárnap este nagymácsédi (Velká Maca) családi házukban fedezte fel a rendőrség, amely a gyilkosság körülményeiből kiindulva és a férfi tevékenysége alapján azt feltételezi, hogy Kuciakot a munkájával összefüggésben ölhették meg.

A gyilkosság és annak állítólagos összefüggései az ellenzéki pártok Robert Fico kormányával szemben folytatott politikai küzdelmének központi témájává váltak. A - nagyrészt külföldi kézben lévő - szlovákiai sajtóban is erőteljesen bemutatott ügy, amely iránt az Európai Unió szervei és különböző külföldi szervezetek is rendkívüli érdeklődést mutatnak, nagyon feszült politikai hangulatot idézett elő az országban.

Kuciak meggyilkolására hivatkozva szerdán lemondott Marek Madaric kulturális miniszter, és ezt követően elbizonytalanodott a hármas kormánykoalíción belüli helyzet is. Pénteken Pozsonyban és több más szlovákiai városban is a meggyilkolt újságíró emlékére meghirdetett "gyászmeneteket" tartottak. A meggyilkolt újságíró két ismerőse által bejelentett, de különböző - részben külföldi - szervezetek által is támogatott megmozdulásokon több ezren, döntő többségükben főiskolás korú fiatalok vettek részt. A politikamentesnek meghirdetett pozsonyi rendezvényen Andrej Kiska államfő mellett főként liberális lapok újságírói szólaltak fel, beszédeikben visszatérő elemként jelent meg a "veszélyeztetett demokrácia" és a "korrupció" fogalma.

Az őrizetbe vett személyek szabadon bocsátása gyengítheti a fősodrú sajtónak azt a feltevését, miszerint az újságíró meggyilkolásának hátterében az úgynevezett "olasz szál" - vagyis a calabriai 'ndrangheta maffiához állítólag közel álló szlovákiai személyek tevékenysége - állhat. Ezt feltevést a napokban több szakértő is kétségbe vonta, köztük Milan Zitny biztonsági elemző is, aki szerint elképzelhető, hogy a gyilkosság hátterében az állam destabilizálását célzó érdek állt. Igor Cibula, a szlovák titkosszolgálat (SIS) volt igazgatója hasonlóképpen vélekedett, mondván, Ján Kuciak meggyilkolása nemcsak a szlovákiai tényfeltáró újságírással, hanem a kormánnyal szembeni merénylet is volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!