Szlovákia atomenergetikai együttműködést tervez Iránnal

Külföld, 2017.03.07

A nukleáris energia békés célú felhasználása terén megvalósítandó együttműködésről is tárgyal Teheránban az a szlovák miniszteri küldöttség, amely hétfőn kezdte meg iráni látogatását - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség kedden.

A négynapos hivatalos munkalátogatáson Peter Pellegrini, beruházásokért felelős szlovák miniszterelnök-helyettes, Peter Ziga gazdasági miniszter és Peter Kazimír, a szlovák pénzügyi tárca vezetője vesz részt, szlovák vállalkozók kíséretében.

A két ország között tervezett - a nukleáris energia békés célú felhasználása terén történő - együttműködés lehetőségeiről hétfőn Teheránban Peter Ziga Ali Akbár Szálehi alelnökkel, az iráni állami atomenergia-ügynökség vezetőjével tárgyalt. Az együttműködés lehetőségeiről indított párbeszéd tavaly kezdődött, Szálehi pozsonyi látogatása során.

A találkozón elhangzottakról Peter Ziga a szlovák hírügynökségnek azt mondta: az iráni vezetés tisztában van azzal, hogy Szlovákia azon országok egyike, amelyeknek az atomenergetika terén a létesítmények építése, üzemeltetése és leállítása terén is vannak tapasztalataik. Hozzátette: Irán konkrét projektek felől érdeklődik, ezek tekintetében már beindult a kapcsolatfelvétel, a kapcsolatok kiterjesztése azonban néhány hónapnál több időt vesz majd igénybe.

A munkalátogatás programján a tudományos kutatás és a technológiai innovációk terén történő együttműködés fejlesztése is szerepel. Ebben a témában Szorena Szatári tudományokért és technológiákért felelős iráni alelnökkel Peter Pellegrini tárgyalt. A szlovák miniszterelnök-helyettes a találkozó után úgy nyilatkozott: Irán gazdaságának az olajipartól történő függetlenítése és ilyen irányú fejlesztése iránt érdeklődik, s ennek az elképzelésnek a keretében a találkozón diákcsereprogramról és közös tudományos projektek beindításáról is szó volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!