Szórványkollégiumot avattak pénteken a Beszterce-Naszód megyei Magyardécsében 

Külföld, 2018.03.02

Szórványkollégiumot avattak pénteken Magyardécsében (Ciresoaia) az észak-erdélyi Beszterce-Naszód megye legnagyobb magyar közösségét adó településen.

A falu 1-8 osztályos iskolájának az emeletén alakították ki azt a kollégiumot, amelyben 18 gyermek kap majd ellátást. A kollégiumot a vicei Bástya Egyesület, és a magyardécsei pedagógusok Schola Egyesülete hozta létre a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkárságától, a Bethlen Gábor Alaptól, a Communitas Alapítványtól és Árpástó (Branistea) község önkormányzatától elnyert támogatásból.

Brendus Réka, a nemzetpolitikai államtitkárság helyettes osztályvezetője a magyar közmédiának elmondta: a hasonló szórványkollégiumok két problémát oldanak meg. Egyfelől biztosítják az anyanyelvi oktatáshoz való hozzáférést azoknak a szórványban élő gyermekeknek, akik a saját településükön már nem tanulhatnak magyarul, másfelől viszont megvédik a gyermekeket befogadó iskolát az önállósága elvesztésétől. A szórványvidékeken ugyanis nehézségbe ütközik a szükséges gyermeklétszám biztosítása a tanintézetek működtetéséhez.

A Bástya Egyesület a Beszterce megyei Vicében (Vita) működtet hasonló kollégiumot 30 gyermekkel. Kerekes Zoltán, az egyesület elnöke a magyar közmédiának elmondta: általános jelenség, hogy a helyi iskola valamely évfolyamán egy-két gyermek hiányzik ahhoz, hogy önálló osztályt tudjanak elindítani. Ilyen esetekben tudják a kollégiumba beköltöző gyermekekkel biztosítani a minimális osztálylétszámot.

Kerekes Zoltán szerint már most több gyermek jelentkezett a magyardécsei kollégiumi helyekre, mint ahányat be tudnak fogadni. Hozzátette: nem tudja, hogy meddig tudnak még ekképpen küzdeni a vicei és a magyardécsei tanintézet fenntartásáért, mert a demográfiai folyamatok nem kedvezők, de ennél jobb megoldást egyelőre nem látnak.

A Krónika napilap internetes oldalán pénteken közölt beszámolóból kiderül, a magyardécsei kollégiumba, csak a következő tanévtől tudnak beköltözni a gyermekek. Addig a működéséhez szükséges engedélyek beszerzésével foglalkoznak az intézmény létrehozói.

A Kolozs és Beszterce megye határán fekvő, cseresznyetermesztésről híres több mint 1300 lakost számláló Magyardécsében csaknem mindenki magyarnak vallotta magát a 2011-es népszámláláson.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!