Tajani: büntetésre számíthat a nőket lealacsonyító kijelentésekkel illető lengyel képviselő

Külföld, 2017.03.13

Janusz Korwin-Mikke lengyel független képviselő  büntetésre számíthat  a nők számára alacsonyabb bérezést sürgető, elfogadhatatlan kijelentései miatt - jelentette ki Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke az EP strasbourgi plenáris ülésének kezdőnapján elmondott beszédében hétfőn.

Tajani aláhúzta, az ilyen beszédet "ebben a házban nem tűrjük el". A testület szabályzata megköveteli a képviselőktől a kölcsönös tiszteletet, a viták során nem tanúsíthatnak rágalmazó, rasszista, xenofób magatartást - hangsúlyozta.

Az Európai Parlament március elején indított vizsgálatot gyűlöletbeszéd miatt a lengyel képviselő ellen, aki azt mondta, a nőknek kevesebbet kell keresniük a férfiaknál, mert "gyengébbek és kevésbé intelligensek."

Janusz Korwin-Mikke nem először néz szembe büntetéssel az Európai Parlamentben. 2015 októberében pénzbírsággal sújtották, miután egy júliusi parlamenti közgyűlésen náci karlendítést tett és a migránsokat "emberi szemétnek" nevezte.

Az Európai Parlament sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a képviselők négynapos plenáris ülésükön a március 9-10-ei uniós csúcsról, valamint a Római Szerződés közelgő hatvanadik évfordulója kapcsán születő nyilatkozatról vitáznak szerdán Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök és Louis Grech máltai miniszterelnök-helyettes részvételével.

Szerdán szavaz az uniós parlament az élelmiszer-ellenőrzések szigorításáról. A tervezet az ételek jobb nyomon-követhetőségét, a hamisítás visszaszorítását és a fogyasztói bizalom helyreállítását célozza.

Az új jogszabály átfogó és hatékony ellenőrzést kínál az élelmiszerek és takarmányok, az állatorvosi és növény-egészségügyi követelmények, valamint a biotermékek és földrajzi védettséget élvező termékek ellenőrzési rendszerére. A közelmúlt nagy port kavaró hamisítási botrányai - mint például a lóhús botrány - arra mutattak rá, hogy a hatóságoknak hatékonyabb eszközökkel kell tudnia ellenőrizni az élelmiszer lánc összes tagját - közölték.

A képviselők szerdán bocsátják szavazásra azt a jogszabályt is, amelynek segítségével azt szeretnék elérni, hogy a nagy környezeti terhet jelentő hulladéklerakók arányát 5 százalékra, az ételhulladék arányát felére lehessen csökkenteni. 2030-ra az újrahasznosítás arányát pedig a jelenlegi 44-ról 70 százalékra kell emelni - olvasható a tervezetben.

Az EP képviselők a héten szorosabb védelmi együttműködést sürgetnek. Javaslatuk szerint az Európai Védelmi Ügynökséget és az Állandó Strukturált Védelmi Együttműködést saját uniós költségvetéssel rendelkező uniós intézményként kell kezelni és fel kell állítani egy védelmi miniszterekből álló tanácsot is. A képviselők azt szeretnék elérni, hogy a tagállamok ténylegesen emeljék a védelmi kiadásaikat a GDP 2 százalékára, ami a következő évtizedre mintegy 100 milliárd euró pluszforrást jelentene.

A plenáris ülés témája lesz a német útdíj rendszer kérdése is, amely megengedte volna a német sofőröknek, hogy a gépjárműadójukból vonják le a tervezett útdíjat. A külföldieket diszkrimináló jogszabály miatt az Európai Bizottság elmarasztalta Németországot. Az EP szakbizottsága szerint azonban a jogszabály átdolgozása után is uniós jogot sért, az új rendelkezések még mindig kedveznek a német sofőröknek - írta tájékoztatójában az uniós parlament sajtószolgálata.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!