Takács Szabolcs: Magyarország minden európai követelménynek megfelel

Külföld, 2018.05.24

A visegrádi országoknak nincs félnivalójuk a jogállamisággal kapcsolatban feltett vagy feltenni kívánt kérdések miatt. Az elmúlt évek számos átvilágítása igazolja, hogy Magyarország minden európai követelménynek megfelel - jelentett ki Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára Brüsszelben csütörtökön.

Az államtitkár a 2020 utáni többéves pénzügyi kerettel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatóján aláhúzta, Magyarország és a többi visegrádi ország abban az esetben nyitott megbeszélésekre az Európai Bizottság által javasolt új mechanizmusról - amely az uniós költségvetést védené a jogállamiság tekintetében a tagállamokban esetlegesen fennálló hiányosságokhoz kapcsolódó pénzügyi kockázatoktól -, ha az összhangban van az uniós alapszerződésekkel, valamint ha valamennyi uniós országra ugyanolyan mértékben és arányban vonatkozik.

E tekintetben sem lehet ugyanis kettős mércét alkalmazni országok között, ez nem korrekt, ezt a visegrádi országok elutasítják - jelentette ki Takács Szabolcs.

Hangsúlyozta: az uniós szerződés nem csak a tagállamokat, hanem az uniós intézményeket is kötelezi, ami azt jelenti, hogy minden intézménynek be kell tartani a jogállamiságra vonatkozó szabályozásokat. Nem engedhető meg, hogy a javasolt szabályozás csak néhány országra alkalmazott, politikai célzatú előírássá váljon.

Véleménye szerint demokratikusabb lenne, hogy az új költségvetésről már az új, egy év múlva megválasztandó Európai Parlamenttel folyjanak tárgyalások, amelynek esetleg más elképzelései lesznek Európa jövőjéről, mint a jelenleginek. A kérdést egyre több tagállam fogalmazza meg, ugyanis a gyors elfogadásnál sokkal fontosabb a költségvetés minősége és tartalma, továbbá az, hogy válaszoljon az új kihívásokra is, de a hagyományos politikák szerepét is megerősítse - tette hozzá.

Mint mondta, fontos a megfontolt döntés meghozatala, mert a rendszerben jelenleg aránytalanságok mutatkoznak a befizetések terén. Nem lenne előnyös, ha az az elképzelés valósulna meg, hogy a közép- és kelet-európai országok arányosan többet fizetnének be az uniós költségvetésbe, miközben csökkennének a kohéziós és a mezőgazdasági támogatások összegei - hangsúlyozta.

Az államtitkár arra emlékeztetett, hogy a kohéziós alapokból származó pénzek nem "jótékonysági adományok" az unió vagy más EU-tagországok részéről. A támogatások az unió alapszerződésében rögzített minden tagország, még a nettó befizető országok számára is hozzáférhető források - tette hozzá.

Kijelentette, minden tagország érdeke, hogy akkor kerüljön sor a költségvetés elfogadására, ha olyan javaslat készült, amely minden tagállamnak és az Európai Unió érdekeinek is megfelel. A költségvetésnek tudnia kell válaszolni az új kihívásokra, biztosítania kell, hogy az Európai Unió biztonságos, versenyképes és lendületes legyen - húzta alá. A V4-ek hajlandóak tárgyalni arról, hogy milyen új kihívásokra biztosítson forrásokat az új költségvetés, nyitottak arra, hogy megvizsgálják az új javaslatokat, azonban ragaszkodnak ahhoz, hogy a jelenleg meglévő nemzeti döntési jogosultságok ne kerüljenek át uniós hatáskörbe - tette hozzá Takács Szabolcs.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!