Takács Szabolcs: Magyarországról nem fog bejutni illegális bevándorló sehova

Külföld, 2017.05.24

Finnországban és az Európai Unió július 1-től soros elnökénél, Észtországban tárgyalt kedden és szerdán Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára, és biztosította vendéglátóit arról, hogy Magyarország területéről se Észak-Európába, se máshova nem fog bejutni illegális bevándorló.

Az államtitkár az MTI érdeklődésére telefonon elmondta, hogy mindkét országban uniós ügyekért felelős kormánytisztség-viselőkkel - szakállamtitkári, külügyminiszter-helyettesi szinten -, továbbá az EU ügyeiben járatos parlamenti képviselőkkel, bizottsági vezetőkkel találkozott. Emlékeztetett arra, hogy épp hétfőn látta vendégül Budapesten Orbán Viktor miniszterelnök kollégáját, Jüri Ratas észt kormányfőt, hogy - az általános gyakorlat szerint - konzultáljon a leendő EU-elnökséggel.

Az államtitkár rámutatott arra, hogy Észtország példátlan helyzetben veszi át az elnökséget: egy tagállam - az Egyesült Királyság - kilépési tárgyalásainak kezdetén. Felidézte, hogy az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács hétfőn elfogadta a kilépésről szóló tárgyalások megindításának európai bizottsági javaslatát, és ezzel elhárult az utolsó akadály is az egyeztetések megkezdése elől. Takács Szabolcs megvitatta finn és észt tárgyalópartnereivel a brit kilépés (Brexit) legújabb fejleményeit. Az államtitkár arról tájékoztatta észt kollégáit, hogy Magyarország támogatja a bizottság javaslatát, munkáját, és azt szeretné eléri, hogy mind az Európai Unió, mind az Egyesült Királyság végül "nyertes helyzetben" lenne. Magyarország nem a kapcsolatok leépítésében érdekelt, hanem korrekt kilépést követően minél átfogóbb kapcsolatrendszerben az EU és Nagy-Britannia között - mondta.

A tárgyalásokon szóba került a migráció. Takács Szabolcs a kölcsönösen előnyös hosszútávú elemeket próbálta középpontba helyezni a megbeszéléseken, hogy miként lehet a migrációs folyamatot leginkább ellenőrzés alá vonni. Megismételte, hogy Magyarország támogatja azt a német-olasz kezdeményezést, amely szerint az EU hozzon létre határellenőrzési missziót Líbia és Niger határán, és az afrikai migránshullámot meg kell próbálni Európán kívül, még Afrikában ellenőrzés alá vonni. Hangsúlyozta: Magyarország azt tudja garantálni, hogy migránsok illegálisan Magyarország területéről se Észak-Európába, se máshova nem fognak bejutni.

Szó esett még arról, hogy milyen reformok szükségesek az EU gazdasági versenyképességének megtartásáról, erősítéséről. Takács Szabolcs felhívta a figyelmet arra, hogy magyar az unió egyik legjobban teljesítő gazdasága, komolyan veszi és betartja az EU gazdasági és pénzügyi szabályait, erősíti és nem gyengíti az uniót.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!