Takács Szabolcs tárgyalt az EU-tanács leendő soros elnöke, Bulgária illetékeseivel

Külföld, 2017.11.22

Az Európai Unió Tanácsának leendő soros elnöke, Bulgária illetékeseivel tárgyalt szerdán Szófiában Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár.

Látogatásán arról tájékozódott, hogy a 2018. január 1-től elnök Bulgáriának mik a prioritásai az egyes uniós ügyekben, illetve tájékoztatott a magyar álláspontról egyes kérdésekben. Az MTI érdeklődésére elmondta, hogy fő tárgyalópartnere Liljana Pavlova EU-elnökségért felelős miniszter volt, aki az egyik legfontosabb bolgár célként a nyugat-balkáni térség - mindenekelőtt Szerbia és Montenegró - EU-ba integrálásának előmozdítását említette.

Takács Szabolcs kiemelte, hogy Bulgária földrajzi helyzete, történelme okán a régióról helyzetismereti előnyben van más nyugat-európai tagállamokhoz képest, és ennek jó hasznát veheti. Az EU bővítésének kiterjesztése a Nyugat-Balkánra Magyarországnak, a visegrádi négyeknek, de az elnökséget 2018 második felében átvevő Ausztriának is egyaránt érdeke - jegyezte meg az államtitkár.

Az egyeztetések második fő témája a migráció volt. Bulgáriát közvetlenül érinti a válság, hiszen Törökországgal szomszédos. Takács Szabolcs tudatta, hogy Magyarországnak aggályai vannak azt illetően, ami az Európai Unióban zajlik a migrációs kérdésekben, sok tagállam támogatja a migránsok kötelező átvételének tervét, ami Magyarország számára elfogadhatatlan, és erről Budapest álláspontja szilárd. Az államtitkár kérte a bolgár felet, hogy a magyar álláspontot Szófia - EU-tanácsi elnöksége lehetőségeihez mérten - vegye hangsúlyosan figyelembe.

Harmadik kiemelt témaként Európa digitális gazdasági fejlesztésének szükségessége került szóba. Bulgária sajátos helyzetben van, mert az Európai Bizottságban épp a bolgár biztos felel a területért - jegyezte meg Takács Szabolcs hozzátéve, hogy a fejlesztést tekintve Magyarország is ambiciózus már csak - a bolgár féllel egyetértésben - a versenyképesség erősítése végett is.

Negyedik kérdéskörként az EU új, 2020 utáni költségvetéséről esett szó, amelynek a vitája lassan megkezdődik, és a bolgár elnökség ideje alatt már elindulnak a tárgyalások.

Takács Szabolcs tárgyalópartnerei Liljana Pavolván kívül Emilia Kraleva külügyminiszter-helyettes és Rumjana Bacsvarova miniszterelnöki kabinetfőnök voltak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!