Támogatásban részesítik a romániai magyar pártok azt a kamionsofőrt, aki Mircea Diacon fogyasztóvédővel került összetűzésbe

Külföld, 2018.03.01

Anyagi támogatásban részesíti a három romániai magyar párt Kovászna megyei szervezete azt a kamionsofőrt, aki a magyarellenességéről ismert Mircea Diaconnal, a fogyasztóvédelmi hivatal Kovászna megyei vezetőjével került összetűzésbe, és emiatt nagy összegű bírságot rótt ki rá a bíróság.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) háromszéki (Kovászna megyei) szervezeteinek a közös közleményét Tamás Sándor, az RMDSZ-szervezet elnöke juttatta el az MTI-hez csütörtökön.

A kamionsofőr 2015. október 2-án egy sepsiszentgyörgyi vendéglőben került szóváltásba Mircea Diaconnal, majd megütötte a fogyasztóvédőt, akinek betört az orra. A törvényszéki orvos 16 nap alatt gyógyuló sérülést állapított meg a fogyasztóvédőnél, a brassói táblabíróság pedig a 2017 áprilisában kimondott jogerős ítéletében 1800 lej (126 ezer forint) bírság és ezer eurónak megfelelő (310 ezer forint) fájdalomdíj kifizetésére kötelezte az ütlegelőt.

A három magyar pártszervezet közös közleményében úgy vélekedett, hogy az ítélet a román igazságszolgáltatást minősíti. Amint felidézték: szemtanúk szerint a konfliktust az ittas fogyasztóvédő provokálta ki azzal, hogy kifogásolta a lokálban játszott magyar zenét. A megbírságolt férfi kétszer is magyarázatot kért tőle a magyarellenes megnyilvánulás miatt, ám a fogyasztóvédő kijelentette, hogy amíg ő a lokálban tartózkodik, magyar zenét ne játsszanak, és szóban megfenyegette a kamionsofőrt. Ez után került sor a tettlegességre.

Tamás Sándor nyilatkozatában kijelentette: a más megyéből Székelyföldre telepedett, és a "nyakunkba ültetett" köztisztviselő ne viselkedjen úgy, mintha az övé lenne az ország. "Tisztességesen végezze a munkáját, ne keresse a konfliktusokat, és főként ne generálja azokat" - idézte a közlemény a politikust.

Bálint József, az EMNP háromszéki szervezetének elnöke kifejtette: nem a verekedést vagy a verekedőket akarják támogatni, hanem csak segíteni próbálnak egy tettéhez viszonyítva súlyosan büntetett polgártársuknak.

Kulcsár-Terza József, az MPP háromszéki szervezetének elnöke sajnálatosnak tartotta, hogy a román igazságszolgáltatás "ilyen emberek oldalára állítja az igazságot". A politikus hozzátette: "aki keresi a székelyek igazságosságát, az így vagy úgy, de megkapja".

A Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hivatal 2015 februárjában azt követően került a magyar sajtó érdeklődésének középpontjába, hogy egy hentesárut forgalmazó céget arra szólított fel: tüntesse el áruinak címkéiről a "székely ízek" feliratot. Mircea Diacon akkor kifejtette: székely ízekről csak az beszélhetne, aki "kóstolt már székelyt". 2015 augusztusában a fogyasztóvédő a sepsiszentgyörgyi taxik némelyikére ragasztott, SIC feliratú matricákat kifogásolta. Úgy vélte, a Székelyföldet jelképező matrica reklám, amit csakis reklámszerződés alapján lehet a taxikra kiragasztani.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!