Tankönyvek megírásának és illusztrálásának a támogatására írt ki pályázatot az RMDSZ

Külföld, 2018.01.23

Tankönyvek megírásának és illusztrálásának támogatására írt ki pályázatot a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), és azt tervezi, hogy ezt minden évben megismétli - közölte kedden az RMDSZ hírlevele.

A szövetség elsőként azoknak az 1-5. osztályos tankönyveknek a megírását ösztönzi, amelyek a magyar nyelvű oktatásban sajátosan tanított tantárgyakhoz tartoznak: ilyen a román nyelv és irodalom, a magyar nyelv és irodalom, a magyarság történelme, a zene és a vallás. A támogatás összege legfeljebb 7000 lej (490 ezer forint) tankönyvenként.

A támogatást az teszi szükségessé, hogy a román kormány átszervezte a tankönyvkiadást, és immár nem az egyes szerzőket felkaroló kiadók versenyeznek az állami finanszírozásért, hanem maguk a szerzők. Az RMDSZ pályázatának első fordulója azoknak szól, akik már elkészítették a szükséges szövegeket, illusztrációkat, szemléltetőket, de az új rendszerben kiadó nélkül maradtak, és egyénileg kell pályázniuk a minisztériumhoz a tankönyvek elfogadásáért.

Amint Magyari Tivadar, a szövetség oktatásért felelős ügyvezető alelnöke részletezte, azt szeretnék, hogy ezek a szerzők, szakmai műhelyek jelentkezzenek az állam által kiírt, tavaszi megmérettetésre. Hozzátette: az RMDSZ ezért hirdette meg a maga pályázatát, hogy ösztönözze, honorálja, segítse a szerzőket a kötetek véglegesítésében, a minisztériumi megmérettetésben.

A pályázat kidolgozásában és lebonyolításában az RMDSZ oktatásért felelős szakértői és politikusai a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével (RMPSZ) működnek együtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!