Tanszercsomagot kaptak a délvidéki szórványban élő magyar elsősök

Külföld, 2017.08.31

A magyar nyelvű oktatás megmaradásának és fejlesztésének fontosságát hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár csütörtökön Székelykevén, a Kárpát-medence egyik legdélebbi magyar településén, ahol az iskolakezdést segítő tanszercsomagokat adtak át a magyar elsősöknek.

Tanszercsomagot kaptak a délvidéki szórványban élő magyar elsősök "El kell érnünk azt a célt, hogy minden magyar gyermek, és minden vegyes (szerb-magyar) házasságban született gyermek magyar bölcsődébe, magyar óvodába, magyar iskolába tudjon járni" - hangsúlyozta a politikus a Pannon RTV-nek a helyszínen. Hozzátette: további cél az, hogy a magyar nyelvű oktatási rendszer sokkal különb és jobb minőségű legyen, mint a többségi nemzeté.

Potápi Árpád János reményét fejezte ki, hogy a magyarságot jelenleg meghatározó rossz demográfiai mutatók némileg változnak majd a következő néhány évben, és csökkenthető lesz a fogyás, végül pedig meg lehet fordítani ezt a folyamatot.

Elhangzott, hogy a magyar kormány és a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) támogatásával hetedik éve osztanak tanszercsomagot az elsős diákoknak. A tanulók kiegészítő taneszközöket, például rajzfelszerelést kapnak. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár kiemelte, hogy az iskolakezdést segítő csomagok az anyaországban is sokat jelentenek, de a szórványmagyarság lakta részeken, így például Dél-Vajdaságban igazán nagy segítségnek számítanak.

A szerbiai törvények értelmében ahhoz, hogy önálló osztály indulhasson magyar nyelven, legalább öt diáknak kell jelentkeznie az adott intézménybe, ha ennél kevesebben vannak, akkor az MNT ajánlása alapján magyar-szerb vegyes osztályok indulhatnak, amelyekben a magyar diákok az anyanyelvükön tanulhatnak.

Nyilas Mihály vajdasági tartományi oktatási titkár csütörtökön Újvidéken arról beszélt, hogy Szerbia északi tartományában pénteken 232 ezer diák kezdi meg a tanévet, 146 ezer általános- és 70 ezer középiskolás ül be a padokba. A magyar ajkú elsősök száma nem csökkent a tavalyi évhez képest, a tartományi titkár elmondása szerint körülbelül 1450 új kisdiáknak csöngetnek be pénteken.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!