Tanulmány: Romániában az istenhit főleg erkölcsi normaként szövi át a társadalmat

Külföld, 2018.04.25

A román társadalom szinte egészére jellemző istenhit sokkal inkább a keresztény identitástudatban és erkölcsi értékrendben, mint a vallás tevékeny gyakorlásában nyilvánul meg - egyebek mellett erre a következtetésre jutott a romániai Friedrich Ebert Alapítvány abban a tanulmányban, amelyet szerdán ismertetett az Agerpres hírügynökség.

A szerzők főleg abból következtettek erre, hogy statisztikai adatok szerint a román állampolgárok 95 százaléka hisz Istenben, ám csak 21 százaléka jár heti rendszerességgel templomba. A tanulmány megállapítja: a hívők alig egy töredéke azonosul az egyház tanításaival és közéleti állásfoglalásaival.

A szerzők emlékeztettek: Romániában a megkérdezettek 89 százaléka mondta magát vallásosnak 44 százaléka imádkozik naponta, 33 százaléka tekinti magát "gyakorló hívőnek". A román állampolgárok 79 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy "az istenhit szükséges a korrekt értékrendhez és erkölcsös élethez".

Bár a megkérdezettek 67 százaléka azzal is egyetértett, hogy "a társadalomnak nem szabad bátorítania a homoszexualitást", alig 27 százalék tartotta szükségesnek azt a népszavazást, amely egy férfi és egy nő házasságaként meghatározott család fogalmát iktatná az alaptörvénybe.

A tanulmány szerzői a CURS és Cult Research közvélemény-kutató intézetek felméréseinek, és a 2011-es népszámlálás adatait használták fel tanulmányuk elkészítéséhez.

A tanulmány időzítését azzal indokolták, hogy Romániában célegyenesbe érkezett annak a polgári kezdeményezésnek a parlamenti elfogadása, amellyel a - több mint hárommillió támogató aláírást összegyűjtő - Koalíció a családért nevű ökumenikus ernyőszervezet akar alkotmányos akadályt görgetni a melegházasság esetleges későbbi törvényesítése elé.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!