Társadalmi paktumot sürgetett Ferenc pápa az olasz fiatalok munkanélküliségének megoldására

Külföld, 2017.06.10

Biztos és méltó munkát sürgetett az olasz fiatalok számára Ferenc pápa szombaton Sergio Mattarella olasz államfőnél a római elnöki palotában tett látogatásán, amelyen a katolikus egyházfő az Európába irányuló migráció terhének megosztását is szorgalmazta.

Ferenc pápa és Sergio Mattarella egyetértett, hogy "társadalmi paktumra" van szükség a kritikus olaszországi foglalkoztatási helyzetben. Olaszországban a fiatalok munkanélkülisége meghaladja a negyven százalékot. A pápa hangsúlyozta, hogy ha a fiatalok nem tudnak biztos és méltó munkát találni, akkor bizonytalanul tekintenek a jövőbe és a családalapításra.

Ferenc pápa beszédében kijelentette, Olaszország, éppúgy mint Európa, számos kihívással és veszéllyel szembesül. Közöttük a "fundamentalizmus táplálta" nemzetközi terrorizmust, valamint a migráció jelenségét említette, amelyeket az egyházfő szerint a háborúk és a világ számos részét uraló súlyos és tartós társadalmi és gazdasági egyenlőtlenség növel.

Az egyházfő egyértelműnek nevezte, hogy a migráció tömeges és összetett jelenségével szemben nem képes csak néhány ország ennek terhét egyedül magára vállalni az érkezők "rendezett" társadalmi integrációjával. Ehhez - mondta Ferenc pápa - széles és hatékony nemzetközi együttműködésre van szükség.

Ferenc pápa köszönetet mondott Olaszországnak a migránsok mentése és befogadása miatt. Méltatta a közép-olaszországi földrengés sújtotta térség megsegítésében tapasztalt olasz nemzeti összefogást is.

Ferenc pápa az olasz elnökkel közösen köszöntötte a római Quirinale elnöki palotában a földrengés sújtotta zónából érkezett iskolásokat és családjaikat.

Sergio Mattarella olasz államfő megválasztása után, 2015 áprilisában járt a Vatikánban Ferenc pápánál. Az egyházfő korábban, 2013-ban járt a Quirinale palotában az előző olasz államfő Giorgio Napolitanónál.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!