Távollétében 14 év börtönre ítélt egy ukrán bíróság egy krími képviselőnőt hazaárulásért

Külföld, 2019.12.11

Kijev egyik kerületi bírósága távollétében 14 év börtönbüntetésre ítélte Szvitlana Szavcsenko krími parlamenti képviselőnőt hazaárulásért - közölte szerdán a Krími Autonóm Köztársaság ügyészségére hivatkozva az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Az ügyészség közlése szerint a képviselőnő ellen precedens jellegű ítéletet hoztak.

Szvitlana Szavcsenko 2014-ben az Ukrajnához tartozó Krími Autonóm Köztársaság parlamenti képviselőjeként részt vett azon az ülésen, amelyen megszavazták a Krím függetlenségéről szóló, az ukrán törvényekkel ellentétes határozatot. Később részt vett a krími parlamentnek azon az ülésén is, amely elfogadta a Krím úgynevezett "alkotmányát", amely kimondta, hogy a félsziget "Oroszország elidegeníthetetlen része".

Az ügyészség - megfogalmazása alapján - bizonyította a bíróságon a képviselő bűnösségét Ukrajna szuverenitásának, területi integritásának és sérthetetlenségének megsértésére irányuló cselekmények elkövetésében, amelyeket azáltal követett el, hogy segítséget nyújtott egy külföldi államnak, azaz Oroszországnak Ukrajna elleni felforgató tevékenységének végrehajtásában.

Oroszország 2014. február végén, március elején fokozatosan egyre nagyobb katonai erőket vezényelt a Krímbe. Azonosító jelzést nem viselő, oroszul beszélő különleges alakulatok szállták meg a szimferopoli parlament épületét, ahol jelenlétükben a képviselők Moszkva-barát vezetést választottak a korábbi helyett.

A félsziget Oroszországhoz tartozásáról március 18-án írták alá a megállapodást a Kremlben. Harmadnapra az orosz törvényhozás mindkét háza jóváhagyta a dokumentumot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!