Ténylegesen is birtokba vehette a nagyváradi római katolikus püspökség a 70 éve államosított püspöki palotát

Külföld, 2018.09.07

Ténylegesen is birtokba vehette a nagyváradi római katolikus püspökség a 70 éve államosított püspöki palotát - közölte pénteken a Bihar megyei önkormányzat elnöki kabinetjének sajtóosztálya.

A püspöki palota kulcsát Pásztor Sándor, a Bihar megyei önkormányzat elnöke adta át csütörtökön Böcskei László megyéspüspöknek azt követően, hogy az épületből kiköltözött a megyei tanács alárendeltségében működő Körösvidéki múzeum.

Az ünnepségen Pásztor Sándor elmondta: az elmúlt két évben, amióta a megyei önkormányzat élére került, kiemelt fontosságú ügyként kezelte az egykori királyi hadapródiskola épülete felújításának a befejezését, ahová a múzeum költözhetett.

Böcskei László megyéspüspök kijelentette: az egyházmegye az építtető eredeti szándékát követi, amikor újra a közművelődés és a közösség szolgálatába állítja a palotát.

A közlemény Aurel Chiriac múzeumigazgatót is idézte, aki köszönetet mondott azért, hogy a püspökség az épület tulajdonjogának a megszerzése után további 14 évig megtűrte a palotában a múzeumot.

A római katolikus egyház 1996-ban igényelte vissza az épületet, és nyolc év pereskedés után, 2004-ben szerezte meg az ingatlan tulajdonjogát. Ekkor a múzeum ötéves haladékot kapott a kiköltözésre, ám erre mintegy tizenöt évet kellett várni.

A püspökség 2017 nyarán közölte: az Európai Uniótól remélt támogatást az épület felújításához, de miután a pályázati feltételeket úgy alakították, hogy nem pályázhatott, a magyar állam támogatásával lát neki a felújításnak. A már elkezdett munkálatokat a magyar kormány csaknem kétmilliárd forinttal támogatta.

A csaknem 6000 négyzetméter hasznos területtel rendelkező nagyváradi római katolikus püspöki palotát Délkelet-Európa és Románia legjelentősebb, legösszetettebb barokk műemlékeként tartják számon. A palota 1762 és 1776 között épült a Budavári Palota átalakításán is dolgozó bécsi császári építész, Franz Anton Hillebrandt tervei alapján.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!