Teret neveztek el a meggyilkolt brit munkáspárti képviselőről Brüsszelben

Külföld, 2018.09.27

Teret neveztek el Brüsszel belvárosában a 2016-ban meggyilkolt Jo Cox brit munkáspárti parlamenti képviselőről - jelentette a helyi média csütörtökön.

Philippe Close, Brüsszel főpolgármestere szerint a város számára megtiszteltetés, hogy teret nevezhetett el Coxról. Close kiemelkedő személyiségnek nevezte a brit politikust. A nők jogaiért való küzdelme, Európáért kifejtett tevékenysége és Brüsszel iránti szeretete feltétlenül figyelemre méltó - emelte ki.

A meggyilkolt képviselőnő férje, Brendan Cox Twitter-üzenetében szép gesztusnak nevezte a város döntését.

Helen Joanne "Jo" Coxot, a legnagyobb brit ellenzéki parlamenti erő, a Munkáspárt kétgyermekes, 41 éves képviselőnőjét 2016. június 16-án, egy héttel a brit EU-tagságról tartott népszavazás előtt ölte meg három lövéssel és többtucatnyi késszúrással egy magányos gyilkos, Thomas Mair, akit még abban az évben tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek. A neonáci nézeteket valló férfi a brit EU-kilépésről tartott népszavazás kampánya alatt Birstall városában végzett a képviselőnővel.

Az ítélet indoklása szerint Mair politikai gyilkosságot követett el, és cselekedetét rasszista, neonáci, fehér felsőbbrendűséget hirdető erőszakos eszmék motiválták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!