Terjedőben van az iszlám szélsőséges irányzata a belgiumi mecsetekben

Külföld, 2017.02.08

Terjedőben van az iszlám szélsőséges, harcos irányzata, a vahhábizmus a belgiumi mecsetekben, és a mérsékelt muzulmán hitszónokok tehetetlenek a jelenséggel szemben - közölte szerdán a terrorista fenyegetéseket elemző belga testület (OCAM).

A mecsetek és a muszlim vallási központok egyre nagyobb részében nyer teret az iszlám ultrakonzervatív irányzata Belgiumban, a vahhábita imámok egyre gyakoribbak Brüsszelben, Antwerpenben és Mechelenben - ismertette a La Libre Belgique című helyi lap az OCAM jelentését.

A helyzetértékelés szerint az iszlám szélsőséges formáinak terjedését bizonyos televíziós csatornák és az online média is segíti Európában.

Miközben a fundamentalisták kisebbségben vannak az ország muzulmán közösségében, a mecsetek többségében követett mérsékelt irányvonal képviselői "tehetetlenek" a vahhábizmus terjedésével szemben - mutatott rá a belga testület.

A tavaly márciusi brüsszeli terrortámadásokat követően számos olyan cikk látott napvilágot, amelyek szerint a radikalizálódás részben annak is a számlájára írható, hogy az 1960-as évek végétől kezdve jellemzően szaúdi hitszónokok irányították az iszlám hitéletet Belgiumban, akik merev, dogmatikus tanaikkal muszlimok generációinak a gondolkodását határozták meg.

A vahhábizmusnak Szaúd-Arábia a szülőföldje, a sivatagi királyságban államvallásnak számít a szunnita iszlámnak ez a különösen szigorú és puritán változata.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!