Terrorizmus - A francia dzsihadisták fele bevándorlók leszármazottja, negyedük nem kapcsolható a bevándorláshoz

Külföld, 2017.09.01

A társadalmi, gazdasági és iskolai egyenlőtlenségek halmozódása összefüggésben áll az iszlamista radikalizálódással - állapította meg a francia titkosszolgálatoknak a terrorelhárítási küzdelem összehangolásáért felelős egysége, az UCLAT egyik bizalmas feljegyzésében, amelyet pénteken hozott nyilvánosságra az LCI francia hírtelevízió.

A francia prefektúrák számára szétküldött tanulmány az Irakban és Szíriában az Iszlám Állam dzsihadista szervezet tagjaként iszlamista harcokban meghalt 265 francia állampolgárságú dzsihadista - köztük 257 férfi és nyolc nő - jellegzetességeit gyűjtötte egybe annak érdekében, hogy a helyi illetékesek hatékonyabban tudjanak fellépni a radikalizálódás megelőzésében és jobban tudják támogatni a dzsihadisták otthon maradt családtagjait.

A LCI beszámolója szerint nincsen meghatározható profilja a francia dzsihadistáknak, de az megállapítható, hogy 56 százalékuk hátrányos helyzetű negyedében élt, mielőtt elindult Szíriába vagy Irakba, s 48 százalékuknak köztörvényes bűncselekmények miatt volt dolga korábban a rendőrséggel.

A jelentés szerint a Szíriában és Irakban meghalt francia dzsihadisták átlagéletkora 28 év. Az iszlamista harcosok 52 százaléka bevándorlók leszármazottja, 24 százalékuk viszont Franciaországban született szülőktől származik, akiknek semmilyen kapcsolata nincs a bevándorlással.

A 130 áldozatot követelő 2015. novemberi párizsi terrortámadásokat az Iszlám Állam nevében magára vállaló két francia dzsihadista, Fabien és Jean-Michel Clain 62 évesen, rákban elhunyt anyja számít a legidősebb francia dzsihadistának, míg a legfiatalabb egy toulouse-i testvérpár, akik 2015-ben 12 és 14 évesen vesztették életüket a szíriai harcokban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!