Terrorizmus - Együttműködne a belga szolgálatokkal az IÁ egy Irakban bebörtönzött tagja

Külföld, 2017.12.15

Együttműködést ajánlott fel a belga titkosszolgálatoknak és vissza szeretne térni Belgiumba egy iraki börtönben fogva tartott belga származású iszlamista harcos, aki Irakban halálbüntetésre számíthat - közölte pénteken a La Libre Belgique című napilap.

A tájékoztatás szerint a Belgium keleti országrészében található, a belga szélsőséges iszlamisták egyik fellegvárának tartott Vervier városából származó Tarik Jadaoun a belga VRT állami adónak elmondta, kész minden általa tudott információt megosztani, amelyek segítségére lehetnek a titkosszolgálatoknak.

A terrorszervezetben Abou Hamza al-Belgiki nevet viselő férfi Moszul visszavételekor került iraki fogságba, ahol - vallomása szerint - gyerekeket képzett ki harci feladatokra. Mint elmondta, harcokban nem vett részt, ápolóként segítette az Iszlám Állam tevékenységét a frontvonalakon. Elmondása szerint nem vett részt a 2015 novemberében Párizsban és a tavaly márciusban Brüsszelben elkövetett terrortámadások előkészítésében, ugyanakkor bocsánatot kért azokért. Reményét fejezte ki, hogy visszatérhet Belgiumba, ahol elmagyarázhatja a merényletekben érintetteknek, "bizonyos dolgok miért történtek".

Legutóbbi nyilvánosságot látott adatok szerint mintegy 630 dzsihadistát tartanak nyilván a belga terrorista harcosok adatbázisában és eddig legalább 121-en tértek vissza a korábban Szíria, vagy Irak területén, az Iszlám Állam terrorszervezet kötelékében harcolók közül Belgiumba. Legtöbbjük ellen bírósági eljárás indult, május végéig 44 esetben született letöltendő börtönbüntetésről szóló ítélet. Az eljárás alá nem vontakat és a szabadlábon védekezőket a biztonságért felelős hatóságok és a rendőrség helyi egységei ellenőrzés alatt tartják. Az ellenőrzés intenzitása attól függ, hogy az egyén milyen fokú veszélyt jelent a társadalomra.

Szakértők szerint a terrorszervezet ellen fellépő nemzetközi koalíció sikerei miatt sok európai útlevéllel rendelkező visszatérő lehet, és emiatt a terrortámadások elkövetésének veszélye jelentősen növekszik Európában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!