The New York Times: a szaúdi királyi család letartóztatott 11 tagja között van al-Valíd herceg is

Külföld, 2017.11.05

A The New York Times című napilap értesülései szerint a szaúdi királyi család szombaton letartóztatott 11 tagja között van al-Valíd bin Talál bin Abdel-Azíz al-Szaúd herceg is, aki az uralkodóház külföldön legismertebb képviselője, a világ egyik leggazdagabb embere.

Szaúd-Arábia hercege Az amerikai lap helyi idő szerint vasárnapra virradóra a szaúdi tulajdonú al-Arabíja pánarab televízióra hivatkozva közölte a hírt. Az al-Arabíjában megjelenő információkat mindig az olajmonarchia uralkodó háza hagyja jóvá.

A The New York Times értékelése szerint al-Valíd herceg letartóztatása sokkolja nemcsak a szaúdi királyságot, hanem a külföldi nagy pénzügyi központokat is. Al-Valíd irányítja ugyanis a Kingdom Holding beruházási társaságot, és jelentős részvényei vannak például a The Wall Street Journal című lapot is kiadó News Corpban, a Time Warner médiaipari amerikai óriásvállalatban, a Citigroup bankcsoportban, az Apple és a Twitter informatikai cégeknél és komoly részesedései vannak több más, jól ismert amerikai és európai vállalkozásban is. A herceg amerikai egyetemeket támogat, köztük a tekintélyes washingtoni Georgetown Egyetemet is. Al-Valíd herceg októberben számos interjút adott külföldi lapoknak arról, hogy Szaúd-Arábia az Aramco állami olajvállalat nyilvános tőzsdei bevezetését tervezi. A The New York Times felidézte azt is, hogy al-Valíd nyilvános vitába keveredett Donald Trumppal, annak ellenére, hogy tőle vásárolta meg a New York-i Plaza hotelt és Trump neki adta el az egyik jachtját is. 2015-ben azonban, amikor kiderült, hogy Trump elnökjelölt-aspiránsként beszáll a választási küzdelembe, a szaúdi herceg Twitter-bejegyzésében azt írta: "Trump egy szerencsétlenség, nemcsak a Republikánus Pártnak, hanem egész Amerikának. Vonuljon vissza az elnökválasztási küzdelemből, mivel sosem fog nyerni". Donald Trump szintén Twitter-üzenetben válaszolt: "al-Valíd, a lassú agymozgású herceg ellenőrizni akarja a mi amerikai politikusainkat a papa pénzével".

A The New York Times információi szerint szombaton kiürítették a rijádi Ritz Carlton hotelt, mert állítólag ott helyeznék el a királyi család letartóztatott tagjait. Lezárták a rijádi repülőtér magángépeket fogadó részét is, és ezzel - a Times szerint - találgatások kezdődtek arról, hogy Mohamed bin Szalmán koronaherceg így szeretné megakadályozni a még letartóztatandó gazdag szaúdi üzletemberek külföldre távozását. A letartóztatások és felmentések hátterében ugyanis Mohamed bin Szalmán trónörököst sejtik, noha az intézkedéseket az uralkodó, Szalmán bin Abdel-Azíz király hozta meg.

Az amerikai kormányzatnak és személyesen Donald Trumpnak amerikai sajtójelentések szerint kifejezetten jó a viszonya a 32 éves szaúdi koronaherceggel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!