The Wall Street Journal: a hírszerzés visszatart információkat Trump elnök elől

Külföld, 2017.02.16

A The Wall Street Journal információi szerint az amerikai hírszerző közösség információkat tart vissza Donald Trump elnök elől.

A lap meg nem nevezett korábbi és jelenlegi hírszerzési tisztségviselőkre hivatkozva azt állítja, hogy "érzékeny információkat" nem közölnek Donald Trumppal, és ennek oka a hírszerzői közösség bizalmatlansága az elnök iránt. A The Wall Street Journal forrásai szerint a hírszerzői közösség állítólag attól tart, hogy a bizalmas információk kikerülhetnek Trump környezetéből. A lap hozzáteszi: az információk visszatartása az elnök és a hírszerzői közösségek között kialakult mély bizalmatlanságot tükrözi, ami részben az elnök csapata és az orosz kormány közötti feltételezett kapcsolatok, részben pedig Trumpnak a hírszerzői közösség iránti kritikus megnyilvánulásai miatt alakult ki.

A republikánusokhoz közelállónak tartott The Wall Street Journalnak mind a Fehér Ház, mind az Országos Hírszerzési Igazgatóság hivatala kategorikusan cáfolta az információk visszatartásáról szóló állításokat.

Szerdán Donald Trump Twitter-bejegyzésben kárhoztatta a hírszerzést és a sajtóban megjelenő információkat, azt állítva, hogy Michael Flynn nemzetbiztonsági tanácsadó lemondásáért ők a felelősek. A hírszerzés "úgy osztogatja az információkat, mint a cukorkát" - írta az elnök, s a kiszivárogtatást nevezte az "igazi botránynak". Az elnök még a Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján is kitért erre, s miközben dicsérte a lemondott nemzetbiztonsági tanácsadót, leszögezte, hogy a hírszerzés a felelős dokumentumok és információk kiszivárgásáért. "Ez bűncselekmény" - hangoztatta Trump.

Közben a Fox televízió egyik műsorában arról folyt a vita, hogy vajon a hírszerzés nem szándékosan szivárogtat-e ki információkat, hogy aláássa Donald Trump elnöki tevékenységét. A televízió megszólaltatta Steve King iowai republikánus képviselőt is, aki leszögezte: egyesek - akár a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), akár a hírszerzés berkeiből - szándékosan szivárogtatnak ki információkat a The New York Timesnak és a The Washington Postnak. A republikánus politikus hangsúlyozta, hogy most a politikai baloldalon olyan elméleteket, feltevéseket hangoztatnak, amelyek híreszteléseken alapulnak, hiszen konkrét tények, adatok ezeket nem támasztják alá.

Trump elnök csütörtökön délelőtt Twitter-bejegyzésben üzent a kiszivárogtatóknak. "A kiszivárogtatás - még a titkos információk törvénytelen kiszivárogtatása is - évek óta nagy probléma Washingtonban. A kudarcos New York Timesnak - és másoknak is - bocsánatot kell kérniük" -írta az elnök, majd a kiszivárogtatókra utalva hozzátette: "elcsípjük őket".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!