Theresa May: a Brexit-tárgyalásokhoz politikai egységre van szükség

Külföld, 2017.04.18

Theresa May brit miniszterelnök szerint a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folytatandó tárgyalásokhoz elengedhetetlen az egység a londoni Westminster kormányzati negyedében, és ennek megteremtése végett vált szükségessé az előrehozott választások kiírása.

May kedden, Downing Street-i hivatala előtt tett teljesen váratlan nyilatkozatában jelentette be, hogy a brit kormány június 8-ára előrehozott parlamenti választások kiírását tervezi.

A kormányfő a döntés indoklásában alig burkolt utalást tett arra, hogy a kormányzó Konzervatív Párt jelenlegi csekély alsóházi többségének bővülését reméli a választásoktól. May szerint az ellenzéki pártok abban bíznak, hogy a kis parlamenti kormánytöbbséget kihasználva irányváltásra kényszeríthetik a kormányt a Brexit-tárgyalásokon.

A miniszterelnök szerint "a Brexit-folyamatban nincs visszaút", de az ellenzék veszélyezteti a kilépési tárgyalások hazai előkészítését, és ez gyengíti a kormány tárgyalási pozícióit Európában is. "Ha most nem tartunk parlamenti választásokat, folytatódna (az ellenzék) e politikai játszadozása (...) A Westminster megosztottsága veszélyezteti azt a képességünket, hogy sikert kovácsoljunk a Brexitből" - fogalmazott a brit kormányfő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!