Tillerson: az Egyesült Államok továbbra is "erősen elkötelezett" európai szövetségesei mellett

Külföld, 2017.12.05

Az Egyesült Államok továbbra is "erősen elkötelezett" az európai országokkal régóta fennálló szövetsége mellett, mely a közös értékeken és célokon alapul - jelentette ki Rex Tillerson amerikai külügyminiszter kedden Brüsszelben.

"Az európai szövetségesek fontos szerepet játszanak a közös biztonsági célkitűzések elérésében, a kontinens országainak azonban jobban ki kell venniük a részüket a terhek megosztásából" - hangoztatta Tillerson, miután tárgyalást folytatott Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselővel.

"Mint minden jó kapcsolat, ezen partneri viszony is sok figyelmet igényel" - fogalmazott a tárcavezető, üdvözölve például az EU-NATO együttműködés elmélyítését.

Az egyeztetésen elsősorban a közel-keleti békefolyamat, illetve a nyugat-balkáni, a szíriai és az iráni helyzet kérdései voltak napirenden.

Utóbbi kapcsán az amerikai külügyminiszter leszögezte, hogy Iránnak teljes mértékben be kell tartania a nukleáris egyezményben foglalt kötelezettségeit, valamint fel kell hagynia elfogadhatatlan "destabilizáló" tevékenységével, amely felett szerinte nem hunyhat többé szemet a nemzetközi közösség.

Tillerson emellett elmondta, országa nagyra értékeli az európai szövetségesek határozott kiállását az észak-koreai válság ügyében és a terrorellenes küzdelemben.

A közös sajtóértekezleten mindenekelőtt Mogherini is az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti szoros partnerség és együttműködés fontosságát hangsúlyozta.

Tartózkodni kell az olyan egyoldalú intézkedésektől, amelyek veszélyeztetik a kétállami megoldást célzó, közel-keleti béketárgyalások felújítását - mutatott rá a főképviselő, azon feltételezésre utalva, miszerint az amerikai kormányzat hamarosan Jeruzsálemet ismerheti el Izrael fővárosának.

"Jeruzsálem státusát tárgyalások útján kell rendezni" - vélekedett.

Az iráni nukleáris megállapodásról szólva Mogherini kiemelte: annak végrehajtása az európai és a globális biztonság szempontjából is kulcsfontosságú.

Tillerson délelőtt kijelentette, hogy a bírálatok ellenére a washingtoni külügyminisztérium jelenleg "sokkal jobb helyzetben" van ahhoz, hogy az Egyesült Államok érdekeit képviselje világszerte, mint az előző kormány idején volt.

Az amerikai diplomáciai vezetője a NATO kétnapos külügyminiszteri találkozójára érkezett Brüsszelbe, ahol délután az uniós kollégáinak informális tanácsülésén is részt vesz, illetve mások mellett a belga kormányfővel egyeztet.

Donald Trump amerikai elnök pénteken hamisnak nevezete azokat találgatásokat, amelyek szerint rövidesen meneszti kormányzata külügyminiszterét a kettejük közötti nézeteltérések miatt, szakértők szerint azonban ennek ellenére a leváltás lehetősége "Damoklész kardjaként" lebeg Tillerson feje felett, s a stabilitás hiánya továbbra is meglehetősen nyugtalanítja az európai szövetségeseket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!