Tiltakozó menetet indított a legfőbb török ellenzéki párt Ankarából Isztambulba egyik képviselőjének bebörtönzése ellen

Külföld, 2017.06.15

Tiltakozó menetet indított csütörtökön az ankarai Güvenparkból az isztambuli Maltepe városrész börtönéhez a legfőbb török ellenzéki párt, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP), válaszul arra, hogy szerdán államtitkok kiszivárogtatásáért 25 év börtönt szabott ki egy bíróság a CHP egyik isztambuli képviselőjére, Enes Berberoglura.

A felvonulás az Igazságmenet nevet kapta. A hatóságok a török főváros központjában fekvő Güvenparkot a reggeli órákban kordonnal zárták körbe. A helyszínt az Anadolu török állami hírügynökség jelentése alapján mintegy 1500 rendőr biztosította. Tűzszerészek vizsgálták át a környéket, a forgalmat időszakosan elterelték, és a parkba érkező több ezer embert megmotozták.

A 69 éves CHP-elnök, Kemal Kilicdaroglu a menet indulása előtt újságíróknak úgy nyilatkozott: diktatúrával állunk szemben, elegünk van, nem akarunk olyan országban élni, ahol nincs igazság.

Az "igazságmenet" kiindulópontja és célállomása között a távolság nagyjából 450 kilométer, amelynek megtétele a tervek szerint 28 napot vesz igénybe. A menet előreláthatólag naponta körülbelül 18 kilométert tud haladni. Sok felvonuló, köztük Kilicdaroglu is adalet (igazság) feliratú táblával a kezében indult el a hosszú útra. A napi szakaszokat a biztonság érdekében még sötétedés előtt befejezik.

A szerdán Isztambulban letartóztatott Berberoglu évekkel ezelőtt felvételeket jutatott el a Cumhuriyet című kormánykritikus napilap szerkesztőségének, amely 2015 májusában fotókkal alátámasztott cikket jelentetett meg arról, hogy a török titkosszolgálat kamionjai fegyvereket és lőszereket szállítottak Szíriába 2014 januárjában. A török vezetés azt állítja, hogy a szíriai türkmén népcsoportnak juttatott humanitárius segélyszállítmányokról van szó.

A török törvényhozás 550 képviselőjének mentelmi jogát tavaly a parlament egy alkotmánymódosítással eltörölte. Berberoglu az első CHP-képviselő, akit azóta börtönre ítéltek. A kormányzati fellépés eddig a kurdbarát Népek Demokratikus Pártjára (HDP) összpontosított, amelynek több tagját a terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadárjainak támogatásával vádolják.

Berberoglura korábban életfogytiglani börtönbüntetést kért az ügyészség, de jó magaviseletére tekintettel végül 25 évet kapott. A CHP-képviselő ügyvédje csütörtökön fellebbezett az ítélet ellen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!