Tiltakozók elkezdték befalazni Kijevben az orosz Szberbank épületének bejáratát

Külföld, 2017.03.13

Moszkva Ukrajna-politikája ellen tiltakozók hétfőn elkezdték befalazni az orosz Szberbank kijevi leányfiókjának bejáratát, mondván, hogy a ha ukrán államvezetés nem képes bezáratni a pénzintézetet, akkor azt polgárjogi aktivisták teszik meg.

Helyszíni jelentések szerint néhány tucatnyi tüntető gyűlt össze hétfőn a Kijev belvárosában lévő bank épülete előtt. Betontéglákat hoztak magukkal, amelyekből elkezdtek falat húzni az épület bejárata előtt. A pénzintézetben dolgozók az ablakokon kényszerültek kimenekülni.

A tiltakozók java része az Azov önkéntes alakulat civil szervezetének tagjai, de vannak köztük a radikális Jobboldali Szektorhoz (PSZ) tartozók, sőt parlamenti képviselők is.

Az akció résztvevői azért döntöttek a banképület befalazása mellett, mert az orosz tulajdonban lévő pénzintézet a múlt héten bejelentette, hogy elfogadja az önkényesen kikiáltott két kelet-ukrajnai szakadár népköztársaság által kiállított igazolványokat is. A tiltakozók szerint a lépéssel a bank a Donyec-medencei szakadár területeket támogatja.

Arszen Avakov ukrán belügyminiszter heves bírálattal illette az orosz bank ukrajnai leányvállalatának döntését, és felszólította az ukrán jegybankot, hogy hozzon szankciókat a pénzintézettel szemben. Követelte az orosz Szberbank ukrajnai tevékenységének beszüntetését, erről azonban mostanáig döntés nem született.

Március elejei hírek szerint a Szberbank - a jegybank többségi tulajdonában lévő legnagyobb orosz pénzintézet - rekord magas, 541,9 milliárd rubeles (1 rubel=5,02 forint) profitot ért el tavaly, ami 143,1 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!