Timmermans: Brüsszel a tagállamok támogatását kéri az alapértékek védelméhez Magyarországgal és Lengyelországgal szemben

Külföld, 2017.03.22

Az Európai Bizottságnak nagyobb támogatásra van szüksége az uniós tagállamok részéről az európai alapértékek védelméhez Magyarországgal és Lengyelországgal szemben - mondta Frans Timmermans, a brüsszeli testület első alelnöke egy csütörtökön megjelenő német lapinterjúban a szerdán előzetesen ismertetett részletek szerint.

A bizottság alapjogokért felelős alelnöke a Süddeutsche Zeitung című liberális lapnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a tagállamok részéről "több vita" szükséges Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Jaroslaw Kaczynskivel, a lengyel jobboldali kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökével az olyan alapértékek megvédéséhez, mint a demokrácia és a jogállamiság.

A "többieknek világossá kell tenniük, hogy ezek az értékek nem csak dísznek valók, mint egy bokréta" - tette hozzá Frans Timmermans, hangsúlyozva, hogy a bizottság egyedül nem tudja megvédeni az értékeket, és "a tagállamoknak is van felelősségük" ezen a területen.

Mint mondta, a bizottság "szükség esetén" használja a rendelkezésére álló eszközöket, de nem tud tenni "további lépéseket a tagállamok nélkül". A testületnek ehhez a tagállami kormányokat összefogó tanács támogatásra van szüksége. Ezért az alapértékek védelmének ügyét a tanács napirendjére kell venni - tette hozzá a volt holland külügyminiszter, a szociáldemokrata irányultságú Munkapárt (PvdA) politikusa.

A EU elődjeként számon tartott Európai Gazdasági Közösséget megalakító Római Szerződés aláírásának közelgő 60. évfordulójának megünneplésére szervezett szombati római EU-csúccsal kapcsolatban kiemelte, hogy szívvel-lélekkel kell kiállni az EU mellett. Szavai szerint "oly nagyon tartottunk attól, hogy az EU-t a szívre alapozva védelmezzük, hogy végül csak racionális alapon érveltünk mellette".

Így az EU-s polgárok aggodalmaira reagálva csak "statisztikákkal álltunk elő, amelyek mutatják, hogy a munkanélküliség csökken és a gazdaság növekedik", holott csupán adatokkal nem lehet hatni az emberekre - hangsúlyozta Frans Timmermans.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!