Tisztességes közvitát tart szükségesnek az RMDSZ a közkegyelmi tervezetről

Külföld, 2017.01.25

Tisztességes közvitát tart szükségesnek az RMDSZ a kormány közkegyelmi tervezetéről - nyilatkozta Kelemen Hunor szövetségi elnök szerdán a Maszol.ro portálnak.

Kelemen Hunor elmondta: ha tisztességes közvitát folytatnak le a tervezetről, és a társadalomban egyetértés alakul ki a kérdésről, a tervezetet akár sürgősségi kormányrendelettel is el lehet fogadni. Hozzátette: a kormánynak el kell döntenie, hogy milyen jogfilozófiát szándékozik követni a közkegyelem kérdésében.

"Ha azt mondjuk, hogy az elítélteket azért kell elengedni, mert a börtönök túlzsúfoltak, akkor nyilván a jelenleg szabadságvesztésüket töltőkre kell koncentrálni, nem azokra, akik felfüggesztett büntetést kaptak" - utalt a politikus arra, hogy a jogszabály azokra is kiterjed, akiket nem letöltendő szabadságvesztésre ítéltek. Hozzátette: a másik jogfilozófia szerint integrálni kell a társadalomba azokat az embereket, akikre kisebb büntetéseket szabtak ki, nem követtek el súlyos bűncselekményeket.

A büntető törvénykönyv tervezett módosításaival kapcsolatban Kelemen Hunor arra emlékeztetett, hogy az alkotmánybíróság a büntető törvénykönyvet és a büntető perrendtartási törvénykönyvet több pontban alkotmányellenesnek nyilvánította, ezért a jogszabályokat a taláros testület döntéseihez kell igazítani.

Az RMDSZ elnöke szerint az lenne a legkézenfekvőbb megoldás, ha a büntetőjogi törvényeket egy sürgősségi eljárással lefolytatott parlamenti vita után hoznák összhangba az alkotmánybíróság döntéseivel. "Akárhányszor a kormány sürgősségi rendelettel nyúlt hozzá a büntetőjoghoz, utólag mindig kiderült, hogy ebből csak baj származott" - magyarázta Kelemen Hunor. A politikus sérelmezte, hogy senki nem háborodott fel a közvita elmulasztása miatt, amikor tavaly a Ciolos-kormány próbálta sürgősségi rendelettel korrigálni a büntető jogszabályokat.

A politikus nem kívánta kommentálni Klaus Iohannis népszavazási kezdeményezését. "Mivel nem tudjuk, hogy a népszavazásra bocsátott kérdéseket hogyan fogja megfogalmazni, a témához egyelőre nincs mit hozzáfűzni" - nyilatkozta a portálnak az RMDSZ elnöke.

Romániában a szociálliberális kormányoldal közkegyelmet hirdetne az öt évet meg nem haladó szabadságvesztéssel sújtott elítéltek egy részének, a börtönök túlzsúfoltságára hivatkozva. A tervezeteket és főleg azok közvita nélküli, rajtaütésszerű elfogadásának kísérletét élesen bírálta a jobboldali ellenzék. Bukarestben és az ország nagyvárosaiban vasárnap tízezrek vonultak utcára a kormány szándéka ellen tiltakozni. Klaus Iohannis államfő hétfőn bejelentette: népszavazást készül kiírni a szociálliberális kormány közkegyelmi kezdeményezése és a büntetőjog megváltoztatása ügyében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!