Több mint százmilliárd koronát fordít a cseh hadsereg fegyverzetének korszerűsítésébe

Külföld, 2018.06.18

Több mint százmilliárd koronát (több mint 1160 milliárd forint) fordít a cseh hadsereg a következő tíz évben fegyverzetének és felszerelésének korszerűsítésére. A 2027-ig megvalósítandó projektek száma meghaladja a százat - közölte Ales Oplata, a cseh hadsereg vezérkari főnöke hétfőn Prágában újságírókkal találkozva.

Oplata szerint a csehek a következő évtizedben új teherszállító repülőgépeket, különféle rendeltetésű helikoptereket, gyalogsági páncélozott járműveket, radarokat és légvédelmi egységeket szerez be.

"A hadsereg fegyverzetének és felszerelésének korszerűsítésével korunk és a jövő veszélyeire, kihívásaira akarunk reagálni" - szögezte le Ales Oplata.

A legnagyobb projektet 210 gyalogsági páncélozott lánctalpas jármű beszerzése jelenti. Ez az előzetes számítások szerint mintegy 53 milliárd koronába fog kerülni. Az újságíróknak kiadott írásos tájékoztató szerint a hadsereg hétféle gyalogsági páncélozott járművet akar venni, amelyek tervezett élettartama 30 év.

A másik legfontosabb korszerűsítési projekt 12 többféle rendeltetésű helikopter beszerzése lesz. Ezek a gépek a jelenleg használt Mi-24 típusú orosz gyártmányú helikoptereket fogják helyettesíteni. Karla Slechtová jelenlegi védelmi miniszter már bejelentette, hogy ez a beszerzési pályázat már elő van készítve, és még a nyár folyamán kiírják.

A cseh hadseregnek jelenleg két CASA típusú, spanyol gyártmányú nagy teherszállító repülőgépe van, amelyekkel a katonák meg vannak elégedve. A hadsereg parancsnoksága a következő években, 2020-ig két új CASA gép beszerzését tervezi.

A SHORAD légvédelmi egységek beszerzése a CTK értesülései szerint tízmilliárd koronába fog kerülni. A SHORAD az eddig használt orosz KUB egységeket fogja helyettesíteni. Bár a hadsereg szakértői szerint a KUB rendszer már túl van a tervezett élettartamán, négy egységet a katonák továbbra is meg akarnak tartani.

Ales Opata szerint folytatódni fog a T-72-es típusú tankok korszerűsítése is. Új tankok beszerzéséről 2025-ig kellene dönteni. Opata megjegyezte, hogy az új tankokról gyakorlatilag az egész NATO-ban vita folyik.

Korszerűsítésre szorulnak a következő években a svéd JAS-39 Gripen vadászgépek is, állítja a cseh hadsereg parancsnoksága.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!