Több mint 5 millió eurót kell fizetnie volt katalán vezetőknek a 2014-es "alternatív" függetlenségi népszavazás miatt

Külföld, 2017.09.06

Több mint 5 millió eurót kell fizetnie Artur Mas volt katalán elnöknek és tíz másik volt katalán vezetőnek a 2014. november 9-én megrendezett "alternatív függetlenségi népszavazás" miatt - így döntött a spanyol állami számvevőszék szerdai sajtójelentések szerint.

Az autonóm kormány volt elnöke, egykori kormányának több tagja és magas rangú helyi tisztviselők anyagi felelősségre vonását azzal indokolták, hogy a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztő határozata ellenére megrendezték a referendumot, hogy megtudják, mennyien támogatják az autonóm közösség elszakadását Spanyolországtól.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az 5,1 millió euró milyen arányban oszlik meg a 11 volt helyi vezető között, de amennyiben nem fizetnek, akár személyes vagyonukat is zárolhatják.

Carles Puigdemont jelenlegi katalán elnök a számvevőszék döntését követően tett nyilatkozatában azt mondta: a spanyol kormány "áthágta a jogállamiságot", és "minőségi ugrást hajtott végre, a félelemkeltésre irányuló, kétségbeesett stratégiájában", hogy megakadályozza az idén október 1-re tervezett újabb népszavazást.

A politikus beszélt arról is, hogy a spanyol állam részről növekszik a fenyegetés és az agresszió.

A három éve megtartott "alternatív népszavazáson" a 7,5 milliós lakosú Katalóniában az 5,4 millió választásra jogosult közül több mint 2,3 millióan vettek részt. A függetlenséget és az elszakadást közülük mintegy 1,8 millióan (80 százalék) támogatták.

A konzultációnak is nevezett referendum nyomán jogi eljárások sora indult a katalán vezetőkkel szemben, idén márciusban pedig a katalán legfelsőbb bíróság két évre eltiltotta köztisztség viselésétől Artur Mas volt elnököt, amiért engedetlenséget tanúsított az alkotmánybíróság döntésével szemben. Rövidebb időtartamra szintén hasonló büntetéssel sújtotta az elnök egykori helyettesét, Joana Ortegat, valamint Irene Rigau, volt regionális oktatásügyi minisztert.

Az október 1-re tervezett referendumot várhatóan a napokban kiírja Carles Puigdemont.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!