Több mint egy év óta először érkezett Kárpátaljára állami forrásból oltóanyag kanyaró ellen

Külföld, 2018.03.06

Megérkezett Kárpátaljára több mint egy év után az első, ukrán állami forrásból vásárolt kanyaró elleni oltóanyagot tartalmazó szállítmány, de a kapott mennyiség csak a szükségletek kevesebb mint 15 százalékát fedezi.

Az ukrajnai megye az egészségügyi minisztériumtól a napokban 11 ezer adag kanyaró elleni oltóanyagot kapott. A magyar humanitárius segélyként január végén Kárpátaljának juttatott 8 ezer kanyaró elleni vakcinaszállítmány maradványával együtt jelenleg közel 12 ezer adag oltóanyag áll rendelkezésre, de ez csak a szükségletek 15 százalékának a fedezéséhez elegendő - adta hírül kedden a mukachevo.net munkácsi hírportál.

A Kárpátalja megyei egészségügyi főosztály közlése szerint a most leszállított oltóanyagot az egészségügyi minisztérium még a 2016-ban kiutalt pénzből vásárolta, az idei évre beütemezett készletből a megye eddig egyetlen vakcinát sem kapott. A jelenleg rendelkezésre álló mennyiség kevesebb mint két hónapra elegendő, mivel az orvosok heti átlagban 1500 személyt oltanak be a betegség ellen - emlékeztetett a hivatal, megjegyezve, hogy Kárpátaljának évente 76,5 ezer adag kanyaró elleni oltóanyagra lenne szüksége.

Olga Sztefanisina, ukrán egészségügyi miniszterhelyettes az unn.com.ua ukrán hírportálnak kedden nyilatkozva elmondta, hogy Ukrajnában stabilizálódik a kanyaróhelyzet. Hozzátette: 2018 kilencedik hetében a korábbihoz képest 12 százalékkal kevesebben betegedtek meg kanyaróban, ami az átoltottsági szint növekedésének köszönhető.

Kárpátalján a múlt héten a kanyarós esetek számának hét százalékos növekedését regisztrálták.

Az egészségügyi tárca a múlt héten megkezdte a Belgiumtól vásárolt 220 ezer adag kanyaró elleni oltóanyag elosztását az ország régiói között.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!