Többtucat, a nyelvhasználati törvény alapján érkezett panaszt orvosolt a szlovák kormányhivatal

Külföld, 2014.09.22

Csaknem egy év elteltével, de végül mégis orvosolt több tucat, a nyelvhasználati törvény megsértése kapcsán beadott panaszt a szlovák kormányhivatal - tájékoztatta az MTI-t Őry Péter, a panaszokat továbbító Pro Civis polgári társulás elnöke hétfőn.

A felvidéki magyar szervezet még tavaly október végén fordult tömeges beadvánnyal a szlovák kormányhivatalhoz amiatt, hogy a kisebbségek nyelvhasználati jogait rögzítő törvény előírásait a legtöbb érintett figyelmen kívül hagyja, az illetékesek pedig nem tartatják be azokat.

A 34 egyedi beadványban konkrét példákat hoztak fel arra, hogy Szlovákiában alig vagy egyáltalán nem tartják be a jogszabály azon részét, amely azt lenne hivatott bebiztosítani, hogy veszélyre figyelmeztető feliratokat az államnyelv mellett kisebbségi nyelven is fel kell tüntetni, ott ahol az adott kisebbség aránya eléri a húsz százalékot. Olyan eseteket dokumentáltak, amikor az általuk vizsgált benzinkutakon egyáltalán nem tüntették fel az emberi életre, egészségre és biztonságra veszélyes figyelmeztető feliratokat. A 34 vizsgált helyszínből 34-ben nem tartották be a törvényt, azaz, egy sem akadt, ahol igen.

A Pro Civis augusztus végén levélben kért tájékoztatást a kormányhivataltól az ügyben tett lépésekről. A kormányhivatal válasza néhány nappal később meg is érkezett, ebben arról tájékoztattak, hogy felszólították az érintetteket a hiányolt feliratok pótlására, amelyet azok meg is tettek.

A Pro Civis elnöke az esetről az MTI-nek azt mondta: panaszaik "nem túl gyors", de végül mégis megtörtént orvoslása azt igazolja, hogy lehet és ki is kell kényszeríteni a törvény betartását, és arra mutat rá, hogy a felvidéki magyaroknak élniük kell jogaikkal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!