Tőkés László: száz év alatt meg kellett tanulnunk zsákban táncolni

Külföld, 2020.05.26

A Trianoni békeszerződés óta eltelt száz év alatt a magyarságnak meg kellett tanulnia zsákban táncolni - jelentette ki keddi kolozsvári sajtótájékoztatóján Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke.

Tőkés László és Sándor Krisztina sajtótájékoztatója Kolozsváron A politikus arra a felvetésre reagált, hogy a Romániában ünneppé nyilvánított trianoni évfordulót használhatják-e az erdélyi magyar többségű önkormányzatok arra, hogy immár törvényesen és méltóképpen megünnepeljék a nemzeti összetartozás napját.

Tőkés László a "zsákban táncolás" kényszerű megnyilvánulásának nevezte azt is, hogy a magyar Országgyűlés pozitív konnotációt próbált adni a trianoni évfordulónak, és a gyásznapot a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította.

Kijelentette: a román Trianon-törvény azt jelzi, hogy a rendszerváltozás óta eltelt harminc évben semmit nem változott a román nemzetstratégia.

A cél továbbra is "az ország homogenizációja", "a magyarság kipusztítása, elüldözése" - tette hozzá.

"Ebben a vonatkozásban csak radikálisak lehetünk. El kell érnünk, hogy a romániai rendszerváltozás a kisebbségpolitikában is végbemenjen, és semmiképpen nem szabad lenyelni sem a magyar egyetem beolvasztását, semmiféle tilalmi törvényt, ki kell vívni a teljes nemzeti szabadságot" - jelentette ki az EMNT elnöke.

Tőkés László megjegyezte: ő maga június 4-én Bukarestben fog tartózkodni, hiszen a román legfelsőbb bíróság éppen erre a napra tűzte ki a tárgyalást abban a perben, amelyet az 1989-es érdemei elismeréseként adott Románia Csillaga érdemrend visszavonása ellen indított.

Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke megjegyezte: bízik benne, hogy Klaus Iohannis nem fogja kihirdetni a trianoni döntés megünnepléséről szóló törvényt. Azt is megemlítette azonban, hogy a törvény valóban annak a lehetőségét is megteremti, hogy a magyar önkormányzatok ne úgy emlékezzenek június 4-én, ahogy azt a törvény kezdeményezői elgondolták.

Sándor Krisztina azt is elmondta, hogy az EMNT és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) politikusai június 4-én több mint száz szimbolikus helyen készülnek koszorúzni június 4-én délután 14:30-kor. Olyan emlékhelyekre mennek háromfős csoportjaik, ahol a magyar államiságot vagy az első világháborút idéző jelképek vannak. Hozzátette: tömeget nem hívhatnak a koszorúzásokra, de reményeik szerint estére elkészül egy összeállítás a megemlékezés fényképeiből, amit közzétehetnek az interneten. "Ez számunkra megemlékezés, és nem ünnep" - jelentette ki az EMNT ügyvezető elnöke.

A nemzeti tanács vezetői arról is megemlékeztek, hogy tíz éve fogadta el a magyar Országgyűlés a kedvezményes honosítás törvényét. Amint Tőkés László fogalmazott: e törvény is Trianon káros következményeinek a korrekciójaként született. A politikus felidézte: ennek a törvénynek a következményeként vált az EMNT a magyar kormány partnerévé, hiszen a tanács irodahálózata immár tíz éve nyújt segítséget az erdélyi magyaroknak a honosítási kérelmek benyújtásához, a magyar okmányok cseréjéhez, és a magyarországi anyakönyvezéshez.

Sándor Krisztina elmondta: a koronavírus-járvány miatti kényszerű szünetben csak telefonos ügyfélszoláglatot tudtak működtetni, de június másodikától ismét várják az ügyfeleiket az EMNT irodái, ahol a magyar állampolgársággal kapcsolatos ügyek intézéséhez nyújtanak segítséget.
(MTI)

Galériánk

Tőkés László és Sándor Krisztina sajtótájékoztatója Kolozsváron Tőkés László és Sándor Krisztina sajtótájékoztatója Kolozsváron Tőkés László és Sándor Krisztina sajtótájékoztatója Kolozsváron
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!