Török EU-ügyi miniszter: az Európai Bizottság országjelentése jövőkép és tartalom nélküli

Külföld, 2018.04.18

Az Európai Bizottság (EB) Törökországról szóló keddi országjelentése jövőkép és tartalom nélküli - jelentette ki Ömer Celik, az európai uniós csatlakozás kérdéseivel foglalkozó török miniszter szerdán ankarai sajtótájékoztatóján.

Az Anadolu állami hírügynökség jelentése szerint Celik úgy fogalmazott: "a jelentés távol áll a török-uniós kapcsolatok intenzitásának, dimenzióinak és távlatainak megértésétől".

Hozzátette: az Európai Bizottság által megfogalmazott kritika nem objektív és nem jogos.

Azt is helytelenítette, hogy a jelentés a 2016. július 15-ei törökországi puccskísérletért felelőssé tett gülenista mozgalmat ártatlan civil szervezethez hasonlóan tünteti fel, miközben Törökország azt terrorszervezetnek nyilvánította.

Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatát okolja a hatalomátvételi incidensért, amely a hivatalos álláspont szerint hosszú évek alatt szivárgott be Törökországban az állami és a magánszférába.

A Sabah című kormányközeli napilap beszámolója alapján Celik azt is hangsúlyozta: az Európai Unió láthatóan nem érti a Gülen-mozgalom jelentette fenyegetést. A jelentés nem ösztönöz közeledésre - mutatott rá a török miniszter.

A Cumhuriyet című kormánykritikus napilap jelentése szerint a török EU-ügyi miniszter arra hívta a figyelmet, hogy a jelentésnek a török igazságszolgáltatásra és az alapvető jogok törökországi helyzetére vonatkozó fejezete áll a legtávolabb az igazságtól.

Az Európai Bizottság keddi országjelentésében kiemelte: Ankarának haladéktalanul fel kellene oldania a 2016-os puccskísérletet követően bevezetett rendkívüli állapotot.

A szervezet ismételten határozottan elítélte a hatalomátvételi kísérletet, elismerve Ankara jogát a súlyos fenyegetésekkel szembeni arányos fellépésre, azonban leszögezte, hogy aggodalomra ad okot az elrendelt intézkedések "aránytalansága és kollektív jellege". Mint írták, a hatóságok fellépése "csorbította bizonyos polgári és politikai jogok, például a szólás- és a gyülekezési szabadság érvényesülését", és más területeken is romlott a helyzet az országban.

Törökországban az elmúlt 21 hónap alatt több mint 159 ezer embert őrizetbe vettek, legalább 48 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a Gülen-mozgalomhoz és azon keresztül az összeesküvéshez. A rendszeres tisztogatások nem közvetlenül csak a katonai puccskísérlet közvetlen résztvevőit sújtják, hanem a hálózat feltételezett tagjait és támogatóit is.

A török nemzetbiztonsági tanács a terrorizmus elleni harcra hivatkozva a rendkívüli állapot hetedik alkalommal történő meghosszabbítását javasolta a parlamentnek, amely szerdán előreláthatólag meg is szavazza az intézkedést.

Celik a sajtótájékoztatón a törvényhozás várható döntését illetően nyomatékosította: Ankara a rendkívüli állapottal a demokráciát nem szünteti meg, az intézkedés nem nehezíti meg az emberek életét, mint Észak-Koreában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!