Török választások - Erdogan nyerte a török elnökválaszást, az ellenzék elismerte a győzelmét - ÖSSZEFOGLALÓ

Külföld, 2018.06.25

A hivatalos összesítések szerint Recep Tayyip Erdogan török államfő nyerte az előző napi elnökválasztást Törökországban. Legfőbb kihívója, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje, Muharrem Ince hétfői sajtótájékoztatóján elismerte Erdogan győzelmét. Orbán Viktor magyar miniszterelnök  levélben gratulált Erdogannak Törökország elnökévé történt újraválasztásához.

Az Anadolu török állami hírügynökség hétfő késő délutáni adatai szerint az elnökválasztás szavazatainak 99,92 százalékos feldolgozottságánál Erdogan 52,59 százalékon áll.

A második Muharrem Ince 30,64 százalékkal. Őt Selahattin Demirtas, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) börtönben ülő egykori társelnöke követi 8,4, majd Meral Aksener, a nacionalista Jó Párt (IP) jelöltje 7,29 százalékkal. A két utolsó helyen álló induló aránya együttesen alig lépi túl az 1 százalékot.

A parlamenti választáson a szavazatok 99,91 százalékos feldolgozottsága mellett Erdogan pártja, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) ugyan önálló abszolút többségét elveszítette a törvényhozásban, de az AKP és a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) alkotta, Népszövetség nevű pártszövetség együttesen a szavazatok 53,66 százalékát mondhatja magáénak, és így 344 mandátummal rendelkezik a 600-ból az egykamarás parlamentben. Ezen belül az AKP 42,56 százalékot (295 parlamenti helyet), az MHP pedig 11,1 százalékot (49 mandátumot) szerzett.

A Nemzetszövetség nevű ellenzéki pártszövetség jelenleg 33,94 százalékkal rendelkezik. Ezen belül a CHP a szavazatok 22,64 százalékát (146 képviselői széket), az IP a 9,95 százalékát (43 parlamenti helyet), az iszlamista Aranykor Pártja (SP) pedig az 1,35 százalékát (0 mandátumot) szerezte meg.

Az önállóan induló, kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) átlépte a 10 százalékos parlamenti küszöböt, és a voksok 11,7 százalékát birtokolja (67 képviselői széket).

A Legfőbb Választási Tanács (YSK) elnöke, Sadi Güven hétfőn Ankarában újságíróknak azt nyilatkozta, hogy a július 5-én hirdetik ki mindkét választás végeredményét. Hozzátette: a külföldön élő török állampolgárok szavazatait még nem dolgozták fel teljesen.

Az elnökválasztás második helyezettje, Muharrem Ince Ankarában nyilvánosan elismerte Erdogan győzelmét. Pártjának székházában tartott sajtótájékoztatóján Ince arra kérte Erdogant, hogy mindenki államfője legyen.

Kiemelte: a CHP munkatársai által a párthoz eljuttatott adatok és az YSK által közölt eredmény között nincs lényegi különbség. Hozzátette ugyanakkor, hogy véleménye szerint a választási kampány az elejétől a végéig minden tekintetben igazságtalan volt.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői szerint nem voltak egyenlők a feltételek az indulók számára a törökországi választásokon.

Erdogan és az AKP túlzott előnyöket élvezett még a médián belül is - jelentette ki az EBESZ megfigyelő küldöttségének a vezetője. "Ezekre a választásokra hatást gyakoroltak az alapvető jogok általunk tapasztalt korlátozásai" - mondta Ignazio Sánchez Amor spanyol képviselő, aki a szólásszabadságot, a sajtószabadságot és a gyülekezési szabadságot hiányolta főként. A demokratikus vitát behatárolta a 2016. óta érvényben lévő rendkívüli állapot is.

Pozitívnak tartották viszont a megfigyelők a magas részvételi arányt, ami szerintük azt mutatja, hogy a választók elkötelezettek a demokrácia mellett.

Összességében az EBESZ nem vonta kétségbe a választások érvényességét. A több mint 300 megfigyelő közös véleménye szerint a "szavazóknak valódi választási lehetőségük volt".

Az Európai Unió a jogállamiság, illetve az alapvető jogok kapcsán felmerülő aggályok sürgős orvoslására szólította fel Törökországot az elnök- és parlamenti választást követően.

A Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő által jegyzett közlemény rámutatott, hogy a vasárnapi választással hatályba lép az új elnöki típusú rendszer, ami "messzemenő következményekkel fog járni a török demokrácia, a fékek és ellensúlyok rendszere szempontjából".

"Általánosságban Törökországnak hasznára válna a jogállamiság és az alapvető jogok kapcsán felmerülő hiányosságok sürgős orvoslása" - emelte ki a dokumentumban.

Végezetül leszögezte: az Európai Unió együtt fog működni a török hatóságokkal a közös kihívások kezelésében.

A hétfői török sajtó megosztott volt a választás eredményét illetően. A kormánypárti orgánumok Erdogannak és az AKP-MHP pártszövetségnek az előző napi győzelmét ünnepelték. Az ellenzéki kommentárok központi megállapítása az volt, hogy az eredmény nem hoz érdemi változást az országon belüli helyzetben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn telefonon gratulált Erdogannak az államfői posztra történt újraválasztása alkalmából. A két vezető egyúttal megerősítette az országaik közötti partneri kapcsolatok kiszélesítésében való érdekeltségét.

A felek kiemelték, hogy prioritásnak tekintik a közös stratégiai energetikai projekteket - az akkuyui atomerőművet és a Török Áramlat gázvezetéket. Megállapodtak abban, hogy folytatják a szoros együttműködést a szíriai rendezés ügyében.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök hétfőn levélben gratulált Erdogannak Törökország elnökévé történt újraválasztásához.

"Törökország stabilitása egész Európa számára jó hír, hiszen kontinensünk számtalan súlyos biztonsági kihívással áll szemben, melyek legyőzéséhez elengedhetetlen a Törökországgal való kiszámítható, hatékony együttműködés" - fogalmazott a magyar kormányfő.

Orbán Viktor biztosította Erdogan elnököt, hogy kormánya az elkövetkezendő időszakban is elkötelezetten fog dolgozni kétoldalú kapcsolataink további fejlesztése érdekében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!